Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Walter, Jess
Citizen Vince
(Hodder & Stoughton)

Jess Walter är ännu en författare som skriver på gränsen till kriminallitteratur. Berättelserna utspelar sig i och kring författarens hemstad Spokane i nordvästra USA.

Hans tredje roman, ”Citizen Vince”, har yrkesförbrytaren Vince Camden som huvudperson. Vince kommer från New Jersey och hette förut Marty Hagen. Efter att ha vittnat mot sina skurkkompisar bor han i Spokane med ny identitet och arbete i en donut-butik.

För första gången ska han rösta i presidentvalet och har förälskat sig i en politiskt engagerad kund i donut-butiken. Men så hinner det förflutna upp honom – någon vill hämnas.

”Citizen Vince” kan karaktäriseras både som polisroman och thriller men är främst en skildring av en förbrytares försök att ta sig ur kriminaliteten och bli samhällsmedborgare.

Walter är skicklig som miljö- och personskildrare och har dessutom förmågan att omvandla talspråk och gatujargong till skönlitterär prosa. ”Citizen Vince” är en kriminell men också skön och öm roman.

Jess Walters ”Citizen Vince” tilldelades Edgar Award (ett av de amerikanska deckarprisen) som 2005 års bästa roman. (Fast sånt innebär inte alls att romanen nödvändigtvis blir översatt till svenska…)

Walter har sen dess skrivit ytterligare en roman, ”The Zero”.

/Bengt Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.