Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Buckaroos, The
Buckaroo Walk
(Box)

Nyårsafton 1982-83: På en TV-sänd nyårsgala från Amiralen i Malmö kliver Wilmer X trummis Jalle Olsson upp på scenen för sin sista spelning med gruppen. Jalle och hans minimala trumset hade medverkat på massor av livespelningar och klassiska albumen »Wilmer X« (Amigo Mediumplay), »Wilmer X« (Svenska Popfabriken) och »Fula Fula Ord« (MNW). Nu var det dags för Jalle att klippa sig, skaffa ett jobb och sluta nalla folköl från Lennart Nygrens basgitarr-fodral. Okej, jag överdrev lite. Han hade redan klippt sig och jobbet som bankman fanns där redan.

20:e maj 1984: Torsson delar kvällen på lilla Fredmans i Malmö med nya bandet Buckaroos som denna kväll gör sin första spelning. Upp på scenen kliver sångaren och gitarristen Jalle Olsson! Han greppar mikrofonen och sjunger amerikansk 50-tals-rock&roll i tidstypisk hickup-stil. För att försäkra publiken om autenticiteten hade han ytterligare en överraskningseffekt att bjuda på.
- Allt mellansnack var på amerikanska!

Tiden går och i år firar Buckaroos 30-årsjubileum och har precis släppt sitt nionde album »Buckaroo Walk«.

Musikaliskt har man ända sen den där första spelningen hållit en ytterst konsekvent linje. Amerikansk rock'n'roll, rockabilly, swamp pop och lite country från de gyllene åren i slutet av 50-talet och början av 60-talet. Alla kärleksfulla covers har blandats upp med egna och nära vänners (Nisse Hellberg, Mats Möller) kompositioner.

När Buckaroos valt att göra covers på »modern musik« så har det flera gånger blivit brittiska pubrockaren Mickey Jupp som stått för låtarna. Jag älskar deras fortfarande livespelade versioner av »I Should Be Lovin' This«, »Some People Can't Dance« och »Doo Wop Shang-a-Lang Shimmy Shimmy«. Det lustiga och Buckaroos-aktiga med »moderna« Mickey Jupp är ju att han på fullt allvar hävdar att han inte köpt en skiva sen 1962 eftersom det ändå inte kommit något riktigt bra sen dess... En filosofi som Buckaroos-basisten Todde Möller tycker är helt normal.

På nya skivans sju studioinspelade låtar bekräftas retrotänket genom Buckaroos enormt svängiga versioner av »Que Sera«, »Slow Down«, »California Sun« och »Sea Cruise«. Mickey Jupp-kvoten får representeras av Geraint Watkins »Deep In the Heart of Texas«. Swamp pop blir det i Jalle Olssons nyskrivna »Buckaroo Walk« och CC Addcock / Lil Band of Golds »Teardrops«.

- Jag tyckte att vi behövde en ny dans, säger Jalle Olsson apropå »Buckaroo Walk«.
- Den är inspirerad av Lil Band of Gold som är Buckaroos på riktigt!
- Vi såg dem på Jazz & Heritage Festival i New Orleans. De spelade på Rock Bowl, en bowlinghall med bar och scen! Det var Tribute To Bobby Charles-kväll och plötsligt kommer det upp en gammal gubbe och börjar lira piano. Det var Dr John!

- Anledningen till att vi valde dessa sju låtar är att de kommit in i liverepertoaren under senare år och att vi ville dokumentera dem.

Inspelningen gjordes i Acke Bengtssons Varispeed Studios i Klågerup. En studio med mycket trä- och naturmaterial fylld av vintage-utrustning och använd av bland annat Wilmer X, Ulf Lundell och The Ark.

Jag tycker att Acke verkligen har lyckats skruva till ljudet och Buckaroos har aldrig låtit mer Buckaroos än så här!

- Soundet är lite ruffigare. Acke körde lite hokus pokus med smådistad sångmick.
- Det är live i studion med nåt enstaka pålägg och omtagning, fortsätter Jalle.
- Det är så mycket läckage i mickarna att det inte går att göra om / separera.
- Alltihop spelades in på en eftermiddag plus en förmiddag!

Apropå en eftermiddag så var det den tid det tog att spela in resterande åtta låtar på »Buckaroo Walk«. Svårt att tro att detta hände en söndagseftermiddag på ett kontor i centrala Malmö när man hör hur det svänger.

Liveinspelningen är en hyllning till Buckaroos-favoriten Fats Domino och vi får höra flera av hans superhits som »Ain't That a Shame«, »Hello Josephine«, »Blue Monday«, »I'm Walking« och »I'm Ready«. Om man blundar kan man nästan se Doug Sahm & The Last Real Texas Blues Band glida fram över dansgolvet.

Så efter The Walk, The Twist och The Mashed Potato är det nu dags att dansa loss till nya flugan Buckaroo Walk!

PS 1: Skivan går att beställa från Buckaroos nya Facebook-sida.
PS 2: Det kommer mera, men än så länge är två gig bokade. Folk å Rock 29/3 och S:t Gertrud i mitten av juni (båda i Malmö).

/Urban Henriksson

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.