Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Ortega, Lindi
Cigarettes & Truckstops
(Last Gang Records)

Omslaget Àr omsorgsfullt och snyggt formgett i klassisk LP-stil med texterna tryckta pÄ insidan av konvolutet. LÄtlistan Àr Àven pÄ CD-utgÄvan indelad i en A- och B-sida. PÄ omslaget sitter en ung vacker kvinna i en kortkort svart kjol och röda boots pÄ flaket av en pickuptruck. Bredvid sig har hon gitarrfodralet. Skivan andas klassisk country.

Lindi Ortega har jÀmförts med Dolly Parton. Och redan pÄ första spÄret pÄ denna platta smyger hon sjÀlv in en kul liten textrad dÀr hon refererar till ikonen Dolly. Nog ligger det mycket mer i denna jÀmförelse Àn man först kan tro. Jag kan se likheterna i bÄde den avvÀpnande nÀpna men samtidigt starka rösten och naturligtvis i den utstuderade feminina stilen och lekfullt sexiga uttrycket. Men den största likheten ligger nog i att nÀr man tagit sig förbi allt sÄdant utanpÄverk och bara tar in musiken sÄ ÄterstÄr ett tydligt faktum: Liksom Dolly Àr tjejen i frÄga inte bara en född stjÀrna utan ocksÄ en fantastiskt begÄvad lÄtskrivare.

Som sig bör bestĂ„r skivan av tio lĂ„tar. Varenda en Ă€r riktigt bra, frĂ„n det inledande titelsspĂ„rets tjusiga ballad till den likaledes landsvĂ€gsromantiska avslutningen med ”Every Mile of the Ride”. Mellan dessa finns mĂ„nga fler höjdpunkter och en fin variation med höjdarlĂ„tar som t.ex.”Demons Don’t Get Me Down” med fint honky tonk-arrangemang, den suggestiva bluesen ”Murder of Crows” med uttrycksfull slideguitar och den gospelaktiga Heaven Has No Vacancy”. Jag hade personligen önskat att den i mina öron lite aningslösa drogromantiken inte var sĂ„ framtrĂ€dande i lĂ„tar som den nĂ€mnda ”Demons” eller ”High” men det fĂ„r bli en randanmĂ€rkning.

Jag förstÄr om mÄnga vid det första intrycket av Lindi Ortega kan tÀnka att hon verkar alltför utstuderad och för bra för att vara sann. Det var sÄ jag sjÀlv reagerade. Men innehÄllet visar sig vid fördjupade genomlyssningar faktiskt vara lika genomarbetat som förpackningen. Det Àr dÀrför bara att kapitulera inför en ny kvinnlig artist som liksom den fantastiska Eileen Jewell eller Sverigeaktuella Lydia Loveless vÄrdar arvet efter föregÄngare som Dolly, Patsy Cline och Loretta Lynn samtidigt som man med fin kÀnsla, humor och finess vidareutvecklar och moderniserar den kvinnliga countrymusiken.

/Roger Jönsson

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.