Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Shaver, Billy Joe
Live at Billy Bob’s Texas
(Smith Music Group)

Att Billy Joe Shaver Ă€r en av de absolut största och mest vitala Ă€nnu levande legenderna inom countrymusiken Ă€r sjĂ€lvklart och personligen hĂ„ller jag honom som en av de största genom alla tider. Han kan enligt min mening stĂ€llas jĂ€msides med sina förebilder Roy Acuff och Hank Williams. Till skillnad frĂ„n mĂ„nga av hans jĂ€mnĂ„riga kollegor Ă€r Billy Joe inte en artist som har sina bĂ€sta dagar bakom sig. Hans skivor frĂ„n de senaste decennierna Ă€r enligt min mening lika starka och ibland till och med starkare Ă€n de klassiker han producerade pĂ„ sjuttio- och Ă„ttiotalet (nĂ„gra av de allra bĂ€sta Ă€r ”Victory”, The Earth Rolls On”, ”The Real Deal” och den allra senaste ”Everybody’s Brother”. Han Ă€r en vital och sĂ€llsynt levande artist bĂ„de live och i studio vilket denna cd visar. Visserligen kunde jag önskat att han hĂ€r hade ett Ă€nnu bĂ€ttre band. De unga musikerna som kompar honom pĂ„ den nya cdn och som ocksĂ„ var med pĂ„ hans senaste spelning i Malmö Ă€r absolut inte dĂ„liga men de har inte den riktiga flexibiliteten och följsamheten och som Billy Joe skulle behöva för att övertrĂ€ffa hans tidigare liveband med den numera bortgĂ„gne sonen Eddy Shaver i spetsen.

PÄ mÄnga sÀtt skulle jag dÀrför ha föredragit en mer lÄgmÀld livespelning med Billy Joe kompad av en ensam gitarrist av högsta klass. En sÄdan som han bjöd pÄ för mÄnga Är sedan dÄ han upptrÀdde inför en skamligt liten skara mÀnniskor pÄ KB i Malmö och gjorde en oförglömlig spelning (rentav det bÀsta jag nÄgonsin sett).

Men kanske Àr det sÄ att det inte finns nÄgra andra Àn dessa unga killar som orkar med det slit och hÄrda liv som Billy Joes stÀndiga turnerande faktiskt innebÀr. Att Billy Joe sjÀlv orkar med det Àr ett mirakel. NÀr han i slutet av förra seklet förlorade bÄde sin fru, sin mor och sin ende son under en kort period kunde man ju tro att det skulle ha sÀnkt honom för gott. Men istÀllet kastade Billy Joe sig ut i en förnyad period av kreativitet.

Och man kan absolut inte klaga pĂ„ denna skiva. Billy Joe Shaver live pĂ„ en klassisk honky tonk i Texas. Det kan knappast bli mycket bĂ€ttre. Tjugo lĂ„tar som vi fĂ„r bĂ„de pĂ„ CD och pĂ„ DVD. Plus tvĂ„ bonusspĂ„r i form av nya studioinspelningar: Dels ”Wacko From Waco” dĂ€r Billy Joe ger sin version av den ökĂ€nda incidenten dĂ€r han sköt en person pĂ„ en bar för nĂ„gra Ă„r sedan (han friades med hĂ€nvisning till sjĂ€lvförsvar) och dels ”The Git Go”, en suggestiv betraktelse över mĂ€nsklighetens eviga frestelser och tillkortakommanden. Man fĂ„r onekligen mycket för pengarna och ingen som gillar Outlaw-country av högsta klass bör missa denna skiva Ă€ven om man kan tycka att det kommit mycket liveinspelningar med Billy Joe pĂ„ sistone. De nyskrivna lĂ„tarna fĂ„r mig att lĂ€ngta efter ett nytt studioalbum med Billy Joe. Ett tag skĂ€mde han ju bort oss med nytt studiomaterial nĂ€stan varje Ă„r men nu börjar det faktiskt bli lĂ€nge sedan sist. BĂ„da de nya lĂ„tarna visar dock att han fortfarande Ă€r ”on top of his game” som det heter.

/Roger Jönsson

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.