Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Shaver, Billy Joe
Live at Billy Bob’s Texas
(Smith Music Group)

Att Billy Joe Shaver är en av de absolut största och mest vitala ännu levande legenderna inom countrymusiken är självklart och personligen håller jag honom som en av de största genom alla tider. Han kan enligt min mening ställas jämsides med sina förebilder Roy Acuff och Hank Williams. Till skillnad från många av hans jämnåriga kollegor är Billy Joe inte en artist som har sina bästa dagar bakom sig. Hans skivor från de senaste decennierna är enligt min mening lika starka och ibland till och med starkare än de klassiker han producerade på sjuttio- och åttiotalet (några av de allra bästa är ”Victory”, The Earth Rolls On”, ”The Real Deal” och den allra senaste ”Everybody’s Brother”. Han är en vital och sällsynt levande artist både live och i studio vilket denna cd visar. Visserligen kunde jag önskat att han här hade ett ännu bättre band. De unga musikerna som kompar honom på den nya cdn och som också var med på hans senaste spelning i Malmö är absolut inte dåliga men de har inte den riktiga flexibiliteten och följsamheten och som Billy Joe skulle behöva för att överträffa hans tidigare liveband med den numera bortgågne sonen Eddy Shaver i spetsen.

På många sätt skulle jag därför ha föredragit en mer lågmäld livespelning med Billy Joe kompad av en ensam gitarrist av högsta klass. En sådan som han bjöd på för många år sedan då han uppträdde inför en skamligt liten skara människor på KB i Malmö och gjorde en oförglömlig spelning (rentav det bästa jag någonsin sett).

Men kanske är det så att det inte finns några andra än dessa unga killar som orkar med det slit och hårda liv som Billy Joes ständiga turnerande faktiskt innebär. Att Billy Joe själv orkar med det är ett mirakel. När han i slutet av förra seklet förlorade både sin fru, sin mor och sin ende son under en kort period kunde man ju tro att det skulle ha sänkt honom för gott. Men istället kastade Billy Joe sig ut i en förnyad period av kreativitet.

Och man kan absolut inte klaga på denna skiva. Billy Joe Shaver live på en klassisk honky tonk i Texas. Det kan knappast bli mycket bättre. Tjugo låtar som vi får både på CD och på DVD. Plus två bonusspår i form av nya studioinspelningar: Dels ”Wacko From Waco” där Billy Joe ger sin version av den ökända incidenten där han sköt en person på en bar för några år sedan (han friades med hänvisning till självförsvar) och dels ”The Git Go”, en suggestiv betraktelse över mänsklighetens eviga frestelser och tillkortakommanden. Man får onekligen mycket för pengarna och ingen som gillar Outlaw-country av högsta klass bör missa denna skiva även om man kan tycka att det kommit mycket liveinspelningar med Billy Joe på sistone. De nyskrivna låtarna får mig att längta efter ett nytt studioalbum med Billy Joe. Ett tag skämde han ju bort oss med nytt studiomaterial nästan varje år men nu börjar det faktiskt bli länge sedan sist. Båda de nya låtarna visar dock att han fortfarande är ”on top of his game” som det heter.

/Roger Jönsson

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.