Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Sean Tyla är tillbaka
Av Urban Henriksson

Efter att ha varit som uppslukad av jorden i 22 år dök Sean Tyla upp igen hösten 2007. Hösten 2010 gör han en stor Sverigeturné med originalsättningen av Tyla Gang.

BAKGRUND 1972-1985

Sean Tyla provade sig fram i musikdjungeln som roadie, kompmusiker, låtskrivare och producent innan han 1972 bildade Ducks Deluxe tillsammans med två andra roadies vid namn Martin Belmont och Nick Garvey och den unge trummisen Tim Roper.

Pubrockscenen i London blev ett begrepp med grupper om Brinsley Schwarz, Kursaal Flyers och Ducks Deluxe. Man spelade på små scener med liten anläggning och publiken tätt intill. I pausen hängde man i baren och drack en pint eller två. Det var en välkommen motreaktion till den pompösa distanserande arenarocken som allt mer tagit över.

Ducks Deluxe var inspirerade av Lou Reed, Stones, Beatles, Dylan, Otis Redding och Flamin´ Groovies. De hade lite mer aggressiv rock´n´roll-framtoning än sina countryälskande kollegor i mysiga flanellskjortor. Snart dök det upp nya tuffa band som Dr. Feelgood och Eddie & the Hot Rods i deras fotspår.

Gruppen splittrades 1975 efter två LP-klassiker. Nick Garvey bildade Motors tillsammans med Andy McMaster som spelade keyboard på Ducks andra LP. Martin Belmont blev medlem av Graham Parker & the Rumour.

Sean Tyla själv drog 1976 igång Tyla Gang. De var samtrimmade och redo att flyga 1977 och 1978 då de släppte vinylklassikerna »Yachtless« och »Moonproof« och gjorde osannolika 598 gig på två år! Kanadensiske gitarristen Bruce Irvine hann inte träffa sina föräldrar en enda gång under tiden.

Tyla Gang utvecklade pubrocken till lite hårdare boogiedoftande rock. San Francisco-skivbolaget Beserkley slipade mot bandets vilja till den andra LP:n »Moonproof« för att passa de amerikanska radiostationerna. Ännu värre blev det med den förmodade tredje LP:n. Tyla Gang fick kicken och de färdiga tejperna spelades över med ett annat projekt... Gruppen var slutkörd och utbränd och splittringen var oundviklig.

Sean Tyla fick börja om från början igen, det var dags för solokarriär. 1980 släpptes LP:n »Sean Tyla´s Just Popped Out« och singeln »Breakfast In Marin« gick ända upp i topp på den tyska hitlistan. 'Nu skall vi lägga alla våra resurser på att breaka Sean på USA-marknaden', tänkte hans skivbolag Polydor. Just då blev han stämd av en amerikansk författarinna som året innan satt upp en pjäs i San Francisco med titeln »Breakfast In Marin« och allt rann ut i sanden...

Nåväl, Sean bet ihop och koncentrerade sig på den tyska marknaden och spelade in en LP till. »Redneck In Babylon« gav honom en hyfsad singelhit (kring 10:e plats) med »Landing Lights« och dessutom en oväntad singeletta i Italien med Carlene Carter-duetten »Pink Café«.

Sean flyttade en period från England till stadsdelen Altona i Hamburg med sin dåvarande familj för att befinna sig närmare marknaden.

Tillsammans med Deke Leonard från gruppen Man gjorde han därpå en utmärkt rock´n´roll-platta under namnet The Force. Ingen kände dock till skivan och den floppade stenhårt.

Sista soloplattan »Rhythm of the Swing« släpptes i Tyskland på Line Records och 1985 hade Sean Tyla fått nog av skivbranschen. För gott, trodde han då.

COMEBACKEN

Efter att ha jobbat som webdesigner, bilförsäljare (Renault) och cricketlärare tog musiklusten överhanden igen. Han plockade upp gitarren och nya låtar dök upp i huvudet. Comebacken är imponerande energisk och Sean försöker hålla fyra bollar i luften nästan samtidigt.

SEAN TYLA SOLO

Hösten 2007 släpptes CD:n »Back In the Saddle«. En intressant blandning som innehåller en hyllningslåt till Seans gamle kompis, den strokedrabbade sångaren Frankie Miller.

Nu har han material till en ny soloplatta som förmodligen kan spelas in under 2011. Under några akustiska solospelningar i slutet av augusti i Mellansverige och Frankrike spelade han flera av dessa låtar, bland annat »Boxcar Jesus« som är tillägnad Gram Parsons. Andra låtar som framfördes var de tre hitsinglarna (»Breakfast In Marin«, »Landing Lights« och »Pink Café«), några Ducks Deluxe-låtar (»Daddy Put the Bomp«, »Fireball« och »West Texas Trucking Board«) och fyra välvalda covers, nämligen Tom Waits »Hold On«, Little Feats »Willin´«, Townes Van Zandts »Pancho & Lefty« och Rolling Stones »Dead Flowers«.

Apropå covers så hatar Sean Tyla coverband därför att de i England gör det nästan omöjligt för band med originalmaterial att få spelningar på mindre klubbar och pubar. Ägarna till dessa ställen tar oftast det säkra före det osäkra och bokar ännu ett coverband.

DUCKS DELUXE

Sommaren 1975 tar Ducks Deluxe farväl av sin publik på leendariska 100 Club på Oxford Street i London. I oktober 2007 kliver de upp på samma scen igen för en bejublad och fullsatt comeback. Darrigt men charmigt drar man igenom favoritlåtar som »Fireball«, »Coast To Coast« och »Saratoga Suzie«. Allsången på »Daddy Put the Bomp« värmde i hjärtat.

Sättningen var Sean Tyla, Martin Belmont, Mickey Groom och Billy Rankin. Nick Garvey ville inte vara med, Andy McMaster fick inte och Tim Roper dog i en bilolycka 2001. Året efter hittar nya Ducks Deluxe sin definitiva form med Tyla & Belmont plus Kevin Foster på bas och Jim Russell (fd Inmates) på trummor. Det låter oerhört tight och proffsigt på de avlånga Sverige-turnéerna 2009 och 2010. Förutom i England spelar bandet även en hel del i Frankrike.

2009 släpps geniala sexspårs-CD:n »Box of Shorts« med nyskrivet material plus en snygg cover på Dylans »Absolutely Sweet Marie«. 2010 kommer samlings-CD:n »Sidetracks & Smokers« som kombinerar ytterligare en nyinspelad Dylan-cover (»Twist of Fate«) med livelåtar från Monte Carlo 2009 och högintressanta outtakes från första LP:n.

Sean Tyla vill spela in ett nytt Ducks Deluxe-album men Martin Belmont vill ha betalt för att jobba i studion så projektet ligger på is för närvarande. Om det finns en kapitalstark finansiär med god musiksmak så hör gärna av dig till Rootsy.

TYLA GANG

Efter kollapsen 1979 har medlemmarna i bandet knappt haft någon kontakt med varandra. Detta hindrar knappast vår entusiastiske entreprenör Sean från att spåra upp och kontraktera originalsättningen av bandet. Förutom Tyla själv på sång och gitarr består gruppen av Bruce Irvine (gitarr/slide), Brian Turrington (bas) och Michael Desmarais (trummor).

Nu i september träffas de för en veckas intensiva repetitioner. Sedan följer en omfattande Sverigeturné från Malmö i söder till Umeå i norr (datum i slutet av artikeln). Under lediga dagar på turnén kommer man att spela in ett nytt studioalbum i »Refreshments-studion« Sound Control i Skutskär.

För att glädja fansen har Sean Tyla redan sammanställt en dubbel-CD med arkivmaterial. CD 1 innehåller låtar från den överspelade tredje LP:n »Bar du Telefon«. Gitarristen Bruce Irvine hittade helt nyligen en studiokassett med dessa försvunna inspelningar i en låda i garderoben. Överföringen till CD med digital teknik gick över förväntan. Första skivan innehåller också BBC sessions medan CD 2 är en livekonsert inspelad i Frankrike (»Vin du Boogie«).

TROUBLE BOYS

I januari-februari 2011 är det tänkt att projektet Trouble Boys skall sjösättas. Det är ett svengelskt allstarpubrockband som förväntas casha in på det markandssegment som nu domineras av Refreshments.

Sean Tyla frontar gruppen tillsammans med Billy Bremner som redan spelat wackawacka-gitarr med både Rockpile och Refreshments och dessutom skrivit låten som givit gruppen dess namn. De svenska inslagen är bland annat trummisen Ingemar Dunker och Refreshments-saxofonisten Micke Finell. Turné och skiva än så länge på planeringsstadiet.

SJÄLVBIOGRAFI

Ifall någon mot förmodan inte skulle tycka att ovanstående aktiviteter var nog så har Sean Tyla dessutom precis skrivit klart sin självbiografi »Jumpin´ In the Fire« med förord av musikjournalisten Will Birch som tidigare var trummis och låtskrivare i Kursaal Flyers och Records.

Sean är en slipad och välartikulerad historieberättare med glimten i ögat så missa inte denna bok om du vill veta hur det är att: - vara förband till AC/DC
- köra turnélångtradare åt ABBA utan lastbilskörkort
- bli blåst på 250 000 dollar
- åka helikopter från ett gig i Frankrike för att försöka att inte missa när ditt första barn föds
- bli erbjuden skivkontrakt av Mick Jagger och Keith Richards och tacka nej...



29/9 Karlstad: Café August
30/9 Malmö: Babel
1/10 Sala: Rockland
2/10 Ulricehamn: Sporthotellet
3/10 Gävle: CC Puben
5/10 Skutskär: Holmarna Folkets Park
6/10 Söderhamn: Teatern
8/10 Visby: Munkkällaren
9/10 Norrtälje: Hotellet
10/10 Stockholm: Akkurat
11/10 Söråker: Folkets Hus
14/10 Umeå: Droskan
15/10 Östersund: Storsjöteatern
16/10 Hudiksvall: Radjos
20/10 London: Half Moon, Putney

Läs mer om Tyla, Sean


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.