Rootsy logo  
Rootsy logo
Belgiskt veteöl från Texas!? (sida 1 av 1)

Dag Johansson:
2009-01-20 09:05
 I helgen var jag på en liten klubb i Bryssel och såg en konsert med det alldeles utmärkta franska pubrockbandet Shaggy Dogs (deras senaste platta har fått mkt fina recensioner i den franska publikationen Rock & Folk). I baren fanns det en öltapp märkt »Celis White, Austin TX«. Jag blev givetvis nyfiken och beställde ett glas. Glaset var dessutom märkt (i Belgien får du ALLTID din öl i bryggeriets rätta glas) »Belgian Beer«. Sälja ett texanskt veteöl av belgisk typ i världens främsta ölstad Bryssel - snacka om att gå över ån efter vatten!!! I vilket fall så var ölet inte så dumt, lite för sött enligt min smak och lite för lite kolsyra men i alla fall. Ytterligare en anledning att åka till Ausatin igen är kanske att man numera kan dricka hyfsat öl därborta. Vad säger ni andra som åker till Austin titt som tätt?

Magnus Eriksson:
2009-01-20 09:21
 Celis äger även det lilla bryggeri där det utmärkta lokala ölet Shiner Bock bryggs. Och dessutom har USA mycket stor produktion av kvalificerat öl, ofta framställt hantverksmässigt av små bryggerier. Jag antar att månag av dem finns i Belgien. Annars har du bra tillgång nästa gång du är i Sverige; så länge som Systemet får behålla monopolet, vill säga.

Ett mycket bra massproducerat mörkt öl är för övrigt, men du kan finna det för sött, det mexikanska Negra Modelo. Det drack jag första gången på en mottagning på Department of Scandinavian Studies på U.T. av alla ställen....

Dag Johansson:
2009-01-20 11:33
 Amerikanskt öl är näst intill omöjligt att få tag på i Belgien. Jag får nöja mig med de ca 300-400 ölsorter som produceras i det här landet (den exakta siffran varierar) samt de stora importmärkena (Heineken, Carlsberg, Guiniess, Kronenbourg och de mexikanska/spanska märkena Sol, Corona etc). Tyskt, tjeckiskt eller amerikanskt öl hittar man ytterst sällan. Du har rätt, får gå till Systemet i Sverige för att bunkra öl nästa gång. Även om jag är principiellt emot monopol så brukar jag tala om för folk här att Systembolaget trots allt har vissa fördelar, såtillvida du kan få tag i brett sortiment av kvalitetsöl överallt i landet, tom i bonnahålor som tex Lund eller Växjö.

Negra Modelo och Shiner Bock låter som intressanta alternativ. Jag har varit i USA några gånger under 80- och 90-talen då ölutbudet generellt var bedrövligt. Sist jag var i USA (Texas,2000) så hade situationen förbättrats något. Trenden med minibryggerier i USA och annorstädes är vällovlig. Risken är väl bara de stora bryggeriföretagen köper upp småbryggerierna när de blir för framgångsrika...



Pär Owen:
2009-01-20 15:48
 Eftersom jag just kom hem efter en vecka i Texas så har jag lärt mig lite, för mig nytt, om deras öl. Och varför det finns orter i Texas som heter Luckenbach, Walhalla och Berlin... Många städer i områdena omkring Austin grundades en gång av tyskar och tjecker, som snabbt tröttnade på att inte kunna dricka samma goda öl som de var vana vid och därför började brygga eget. Dagens duktiga mikrobryggerier i Texas har därför en lång tradition av välsmakande, maltstinna bocköl. T.o.m. Budweisers Zieger Bock smakade bra. Faktum är att på en hel vecka drack jag inte ett enda öl som inte var gott eller mycket gott! Inte direkt vad man förknippar med USA... (Däremot gick det fan inte att få någon att göra en rimlig latte, det var som att dricka mikrad mjölk. Tricket blev att beställa dubbel macchiato och sedan be att få lägga på mjölkskummet själv.)

Magnus Eriksson:
2009-01-20 16:02
 Men Pär, latte är väl mjölk?

Dag Johansson:
2009-01-20 17:48
 Även svenskar flyttade till Austin-trakten! Ett par mil från Austin ligger New Sweden - en liten by med en kyrkogård på en kulle som klippt ur en gammal Westernfilm. I gravarna ligger Johanssöner, Anderssöner och Svenssöner och andra med svenska namn. Ett par kilometer från kyrkogården ligger kyrkan där det enligt en minnestavla vid ingången hölls gudstjänster tom 1926 vill jag minnas. Fast om svenskarna förde mig sig ngn ölkultur till Texas är väl ytterst tveksamt...

Magnus Eriksson:
2009-01-20 21:16
 Och om jag inte har helt fel var det småländska bönder som grundade U.T. Dessutom är Austins svenska vänort en liten landsförsamling utanför Nässjö, viilket understryker sambandet.

Det är oxå intressant hur snabbt Vilhelm Mobergs utvandrarsvit skapade en nationell myt, tvärtemot Mobergs avsikter; all nationell mytologisering var honom främmande som upplyst liberal. Det var också fler svenska emigranter som arbetade i industrin i mellanvästern, främst Chicago än som blev bönder i Minnesota. Och till den glömda delen av den svenska emigrationen hör just Texas, dit många svenskar sökte sig både för jordbruket och boskapsnäringen.

Bengt Eriksson:
2009-01-20 21:43
 Nu ska du inte vara oförskämd, mitt amerikanska blod fylldes på i Minnesota, närmare bestämt Cokato.

Magnus Eriksson:
2009-01-21 07:01
 Jag försäkrar dig, Bengt, det jag skrev hade inte ett dugg att göra med dig.

Tom Skjeklesæther:
2009-01-21 07:54
 Da jeg bodde i Austin var Shiner Bock en av svært få flaskeøl som lot seg drikke.
Bortsett fra noen mexikanske øl, som Dos XX, i varmen.

Rune Häger:
2009-01-21 09:41
 Jag har besökt New Sweden och kan berätta att på många av gårdarna finns gamla svenskättlingar som fortfarande pratar en ålderdomlig småländska.
Kyrkan är in action, så det där med 1926 begriper jag inte...
Om man åker iväg från Austin åt ett annat håll, kommer man till vilda västernstaden Elgin. Där har dom en svensk borgmästare som pratar perfekt svenska.
New Swedens ursprungliga invånare kom till USA med hjälp av en utflyttad fabrikör som tänkte starta en verksamhet i Texas. Han ville ha pålitlig arbetskraft och åkte hem till Småland och erbjöd alla som ville följa med honom gratis resa (enkel).
Efter några år fick dessa utflyttade bönder chans att starta egna små lantbruk och det är dessa som finns kvar och har övertagits av en ny generation med svenska rötter. De yngre pratar helst engelska, men man verkar vara måna om att behålla svenska seder och firar svenska helger.
Det var en ren tillfällighet att jag hamnade här, tack vare en taxichaffis som berättade om en frisör i 70-årsåldern som tyckte om att prata svenska. Jag hittade salongen och frisören och han tog med mig till New Sweden, öppnade alla dörrar, promenerade in i husen och presenterade mig. Det var en upplevelse, som jag kommer att beskriva mer i en kommande bok!

Dag Johansson:
2009-01-25 19:04
 Det föll bort ett par ord i mitt inlägg. På en minnestavla vid kyrkoporten står att det hölls gudstjänster på svenska tom 1926.

Dag Johansson:
2009-01-28 14:35
 Det var för övrigt en artikel i någon svensk kvällsblaska på slutet av 90-talet (Expressen, Kvällsposten eller om det var under den tiden som Kvällsposten hette Idag) författad av Hägern som fick mig att leta upp New Sweden. Vi besökte turistbyrån i Austin (belägen i en sidoflygel till Capitolium eller vad delstatsparlamentet nu kallas) och frågade efter vägbeskrivning och en mycket hjälpsam och vänlig herre gav oss noggranna anvisningar och mycket annan nyttig info om Austins historia. Ett något senkommet tack för tipset Rune!

Lista ämnen
Föregående ämne | Nästa ämne

Skapa en användare och logga in för att svara på inlägg


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.