Rootsy logo  
Rootsy logo

Medarbetare

Magnus Eriksson

Frilansande litteratur- och musikkritiker. PÄ det musikaliska omrÄdet brinner Magnus för blues och jazz men allra mest för bluegrass och country av det mer traditionella slaget (med en förkÀrlek för skönsjungande damer). Falsksjungande alt.country-artister göre sig icke besvÀret!

Nyheter
Recensioner
Artiklar/krönikor

Kontakta


 
BĂ€st just nu:
Johan Berke Upstairs Five
Simpatico

(Gason Jazz)

Gitarristen Johan Berkes nya skiva rymmer kÀnsliga hyllningar till Charlie Haden och Wayne Shorter, men ocksÄ laddad melankoli, friare flöden dÀr frÀmst saxofonisterna Alberto Pinton och Fredrik Nordström fÄr gott om rum att utveckla sina idéer; bÄde rum och tid, eftersom improvisationerna bÄde utvecklas och sprids i en akustisk rymd. Men de möts ocksÄ i laddad dialog, som i slutet av »Comfort Zone D«. DÀr kan vi ocksÄ skönja hur ett allt friare flöde övergÄr i fri improvisation, en tendens som fullföljs pÄ »Comfort Zone A«, ett av styckena dÀr Pintons basklarinett ger musiken bÄde tyngd och rörlighet. Till det suggestiva intrycket bidrar Yasuhito Moris japanska recitation i ett spÄr och naturligtvis Berkes gitarrspel i dess varierande grader av frihet och uppstudsighet.


Alison Krauss
Windy City

(Capitol)

Alison Krauss gör ett suverÀnt nedslag i 60- och 70-talens mainstreamcountry i arrangemang som förenar det tidstypiska med den pietetsfulla smakfullhet som vi förknippar med sÄngerskan. Att sÀga att delar av countryns standardrepertoar blir som nya vore missvisande; det handlar snarare om kreativ ÄteranvÀndning med osviklig stilkÀnsla och respekt för materialet som aldrig blir ett locus för profilering av sÄngerskejaget.


Black Sorrows
Faithful Satellite

(Rootsy)

Sent ska syndarn vakna. Den hĂ€r skivan hamnade lĂ„ngt ner i en hög och kom fram nĂ€r jag möblerade om samlingen. F’lĂ„t, HĂ„kan! Skivan Ă€r i vilket fall en lysande sammansmĂ€ltning av sydstatsrock, samtida s k americana och vĂ€ckelsesvavel.


Ann-Marita
The Purple Ribbon Sessions

(www.annmarita.com)

Ann-Marita Garsed upptĂ€ckte jag av en hĂ€ndelse nyligen, en norsk singer/songwriter bosatt i Los Angeles. Jag har lyssnat mycket pĂ„ hennes fullĂ€ngdare »Intuition« frĂ„n 2007 och ep’n »The Purple Ribbon Sessions« som kom för tre Ă„r sedan. Ann-Maritas musik förenar vackert vĂ€stkustcountryn med landsdelens soligare rock- och poptradition. »California Sun« som inleder ep’n borde ocksĂ„ gĂ„ rakt in i Californias solskenskanon, medan en sĂ„ng som »Karoline With A K« Ă€r ett stycke djupt gripande countryepik om norsk utvandring till USA. Och en sĂ„ng som »New Plan« Ă€r rĂ€tt och slĂ€tt lysande countryrock.

Angaleena Presley
Wrangled

(Thirty Tigers)

SÄngerskorna i Pistol Annies har tillsammans men ocksÄ var och en för sig gjort nÄgra av det senaste Ärtiondets mest övertygande countryskivor. DÀr Miranda Lambert haft en starkaste kommersiella dragkraften och Ashley Monroe varit den luttrade arbetarklassironikern har Angaleena Presley gestaltat den starkaste och mest seriösa klasserfarenheten. Nya skivan »Wrangled« Àr inte lika suverÀn som »American Middle Class«, men bra nog. Angaleena Presley utvecklar sina teman frÄn debuten, men musikaliskt Àr det mer splittrat med en inte alltid lyckad splittring mellan balladbaserad countryepik, old timey-inslag och tyngre rock. Men skivan vÀxer för varje lyssning, och det skulle inte förvÄna mig om den mot slutet av Äret framstÄr som helt i nivÄ med övriga skivor frÄn Angaleena Presley och hennes sisters in Pistol Annies-crime.


Rodney Crowell
Close Ties

(New West)

För varje skiva blir Crowells lyrik alltmer reflekterad och fördjupad. PĂ„ nya skivan ramas sĂ„ngen in i lĂ„gmĂ€lda arrangemang med smĂ„ sĂ€ttningar. TextmĂ€ssigt slĂ„s en brygga mellan uppvĂ€xtens East Houston och Nashville. Albumet inbjuder ocksĂ„ till biografiska lĂ€sningar, Ă€ven om den underbara duetten med Sheryl Crow »Im tied to ya’« inte behöver rymma en personlig kĂ€rleksförklaring utan kanske bara Ă€r Ă€nnu en ypperlig kĂ€rlekssĂ„ng. DĂ€r fĂ„r vi ocksĂ„ ett utsökt, lagom spretigt gitarrsolo av nog Steuart Smith.


The Infamous Stringdusters
Laws of Gravity

(Compass)

Titeln pÄ The Infamous Stringdusters nya skiva ger associationer till en musik och ett instrumentalt handlag som tycks trotsa tyngdlagen. Bandets medlemmar Àr alla glimrande musiker. Hur starkt gruppen Àn förankrar musiken i en tradition (old timey, white gospel, bluegrass) Àr det som om den kapar alla förtöjningar och lyfter. LÀttheten i Andy Falcos melodiösa gitarrspel ger utsökt spÀnning mot Chris Pandolfis drivande banjo. DÄ rör sig musiken bÄde uppÄt och framÄt.


Willie Nelson
God’s Problem Child

(Legacy/Sony)

Willie Nelson fyllde nyligen Ättiofyra, men rösten Àr lika fokuserad som nÄgonsin, Trigger lika vital och övertygelsen lika orubbad. Arrangemangen understryker livskÀnslan: stillsamt luftiga, eftertÀnksamma. Det Àr en makalöst bra skiva.


Brad Paisley
Love and War

(Arista/Sony)

Brad Paisley kan mycket vĂ€l vara countrypuristernas vĂ€rsta mardröm. Han Ă€r en glimrande picker, och han har utvecklat countryns gitarrspel mer Ă€n nĂ„gon annan de senaste trettio Ă„ren. Han hugger, lĂ€gger ut tjocka bakgrundsskalor, spelar fint avvĂ€gda melodisolon. Han ger steel och fiddle en tung roll i kompet. Hans musik Ă€r ocksĂ„ tungt rytmiskt markerad som en sydstatsrockens kusin frĂ„n landet. ”Bredbent”, tror jag att klyschan lyder. Men Paisley Ă€r erkĂ€nd Ă€ven i konservativa kretsar. Hans gitarrspel kan inte ens den mest dogmatiska honky tonker förneka, hur fast hen Ă€n sitter i reaktionĂ€r romantisering av dagens upphöjda pastischörer.


Sunny Sweeney
Trophy

(Thirty Tigers)

Recension kommer.


Susan Kane
Mostly Fine

(www.susankane.com/HemifrÄn)

Susan Kane rör sig i grÀnslandet mellan folk och country. Hennes klara röst avtecknas fint mot ett avklarnat komp dÀr akustiska strÀnginstrument dominerar, men dÀr Peter Calo ocksÄ kan nÀrma sig Richard Benetts utspejsade effekter pÄ elgitarren. Melodierna flyter fint, och lyriken utvecklas gÀrna symboliskt utifrÄn en vardaglig situation eller iakttagelse.


Janet Martin
Eve Sessions

(HemifrÄn)

Janet Martin Àr frÀmst en rutinerad lÄtskivare, men hon har ocksÄ gjort flera egna skivor. Den senaste, »Eve Sessions«, har jag bara ett promoex av utan andra upplysningar Àn lÄttitlarna. Samtidigt Àr det en snygg utgÄva med 70-talsmÀssig bootlegkÀnsla. Musiken rör sig Ät det friare folkrockshÄllet med tÀta instrumentalinsatser, lÀtt psykedeliska gitarreffekter och en ljudbild dÀr sÄngen ofta skjuts in i en ljudvÀv, som ytterligare ett instrument som rör sig fram och Äter i förhÄllande till övriga instrument.


PĂ„ Spotify:

open.spotify.com/user/karlmagnuseriksson/playlist/2FtFW1U5uXZPwMK14MWp61

 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.