Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Yates, Jenny
Out of the Blue
(Hemifrån)

Jenny Yates skiva »Out of the Blue« har några år på nacken. Sångerskan har själv givit ut den och säljer den från sin hemsida, men nu finns den också lättare tillgänglig genom Peter Holmstedts (alias Hemifrån) försorg.

Annars är Jenny Yates en väl etablerad låtskrivare. Garth Brooks, Kathy Mattea, Ronnie Milsap, Moe Bandy, Darden Smith, Andrew Gold, Janis Ian och Andrea Zonn hör till hennes avnämare. Några av de sångerna finns också med på Jenny Yates egen skiva, men mestadels handlar det om material som inte spelats in tidigare.

Som låtskrivare rör sig Jenny Yates i countryns mittfåra, och hon gör det skickligt med sina starka melodier och pregnanta ögonblicksbilder ur en pågående amerikansk verklighet. Som sångerska avviker hon en del från mönstret, inte minst genom sin klara röst (som lika gärna kunde höra hemma i sextiotalets folkvåg) och i de nertonade, luftigt avklarnade arrangemangen. Jenny Yates musik får tid att andas, pauserna och rymden mellan sången och instrumenten bidrar i hög grad till musikens karaktär.

Även när Michael Webb tar fram sitt dragspel eller när The Texicali Horns hörs i »Pages« (inspelad av bland andra Andrea Zonn) är det som om de nöjer sig med att fylla i vissa tomrum, samtidigt som de understryker rymden kring dessa och gör den betydelsebärande.

Det är suverän musik, på en gång innerligt vacker, snyggt tillbakalutad och expressiv. Jenny Yates röst lindar sig känsligt runt orden och melodin, elegant framlyft av musikerna. Och ifall någon undrar, Garth Brooks, Trisha Yearwood, Andrew Gold och Lisa Silver hörs i den vokala bakgrunden.

/Magnus Eriksson

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.