Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Gran, Sara
Dope
(Putnam)

Amerikanskan Sara Gran har fått en tidigare roman, ”Kom närmare” (2005), utgiven i Sverige. Också den var spännande och lite blodig men ingen deckare.

”Dope” är hennes debut i kriminalgenren. Sara Gran har skrivit en hårdkokt noir-roman som ansluter sig så nära till traditionen att man kan tro att Raymond Chandler varit handledare.

Huvudpersonen – Josephine Flannigan, drogfri narkoman – är en yngre kvinnlig variant av manliga privatsnokar. Handlingen utspelar sig inte bara på 50-talet utan romanen kunde ha varit skriven då.

Joe, som huvudpersonen kallas, försörjer sig som juveltjuv men får ett oväntat uppdrag av ett advokatpar – att leta reda på deras nerknarkade dotter. Med utgångspunkt från stadsdelen Hell´s Kitchen har Gran gjort en dallrande atmosfärrik skildring av efterkrigstidens New York.

Hennes formuleringar är enkla och raka med den perfekta kombinationen av tuff gatujargong och smart litteratur. I USA har boken också uppmärksammats för beskrivningen av den framväxande amerikanska drogkulturen.

/Bengt Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.