Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Farvel
Rök
(Jazzland)

Farvel har blivit allt mer av en grupp. En helhet, dÀr samtliga hörs och varje instruments toner, rytmer och ljud formar uttrycket.

OcksÄ pÄ förra albumet hade flera medlemmar komponerat men det kÀndes ÀndÄ som sÄngerskan Isabel Sörlings album. Nu Àr Farvel snarare en jazzgrupp dÀr Sörling ingÄr, skriver texter och sjunger, bÄde med och utan ord.

Om inte sjunger Àr ett verb och sÄngerska en titel som förminskar vokalisten Sörling, lÄngt ifrÄn rÀcker för att beskriva allt hon gör med sin röst.

För sĂ„ blir det: Ă€ven om Farvel Ă€r en enhet dĂ€r vokalisten utgör blott en sjĂ€ttedel sĂ„ behöver Isabel Sörling bara öppna munnen för att pĂ„verka musiken och ta med den i en annan – sin – riktning.

Hennes ordlösa sÄng kan inte kallas scat, för hon gör sÄ mycket mer. Hon spelar pÄ rösten, förvandlar den till ett blÄsinstrument.

Titlar som ”DĂ€mman”, ”Rök”, ”Svarta hĂ„l” och ”In i dimman” anger stĂ€mningen: ett slags mellanrum i livet och vĂ€rlden, dĂ€r allting pendlar mellan ovissheter.

BlĂ„sarna – Otis Sandsjös brusande tenorsax och nu ocksĂ„ klarinett samt Kim Aksnes ömma trumpet – ger kĂ€nslan av att gruppen Ă€r större Ă€n den Ă€r, som ett litet storband. De skapar en stilla, sakral stĂ€mning med den förhoppning och glĂ€dje snarare Ă€n sorg som finns hos New Orleans begravningsorkestrar.

Henrik Magnussons piano, Alfred Lorinius kontrabas och inte minst Carl-Johan Groths trummor trycker pÄ, ger musiken en framÄtriktning och fÄr den att gÄ frÄn skönhet till tyngd, friform och brÀk.

SÄ att inte bara hela musiken utan hela livet börjar storma. Alla spelar med och mot och sÄ nÀra, sÀrskilt nÀra dÄ musikerna spelar mot varann.

Och sÄ sÄngen, den vokala musiken, nu Àr jag dÀr igen, vad gör Isabel Sörling? Nej, jag förmÄr inte beskriva Sörlings ofantliga palett.

NĂ„gra avslutande ord om hennes sĂ„nger, om de alltsĂ„ Ă€r sĂ„nger. De har toner men sĂ€llan melodier. Till exempel ”Mörka hav” med sin modernistiska, bombastiska musik, mitt emellan tonalt och atonalt, kunde höra till en nyskriven opera.

Tidigare publicerat i Lira

/Bengt Eriksson

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.