Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Hammarlund, Jan / Reynolds, Malvina
Uncovered
(Skördemåne)

Sen 70-talet har Jan Hammarlund gjort sitt bästa för att presentera en äldre amerikansk kollega, den politiska sångpoeten Malvina Reynolds, för svenska lyssnare. Han ordnade konserter med henne i Sverige och tog upp hennes sånger på repertoaren.

Men för många är hon nog ändå mest – och bara – känd för sången ”Little Boxes” (flitigt framförd av Pete Seeger) och eventuellt ”It Isn´t Nice” (tolkad av Ylva & Maja Karlsson i poeten Athena Farrokhzads omtalade Sommar i P1) samt ”What Have They Done To The Rain” (Joan Baez och The Searchers).

Albumet ”Uncovered” innehåller sånger av Malvina Reynolds som aldrig funnits på skiva ens med henne själv. Jan Hammarlund framför sångerna i original, alltså på engelska. Han använder precis lagom av sitt vibrato - aldrig för mycket – för att lyfta fram den melodiska skönheten i ”enkla” sånger som ”My Little Guitar”, ”If Two Have Four” och ”Jailhouse Buddy”.

Vackert och politiskt – som en manlig Joan Baez. Ett fördjupat porträtt av en kvinnlig sångpoet, som var poetisk i det politiska och diktade sånger där det dagliga och mänskliga blev en del av hennes politiska aktiviteter (både med rösten och handgripligt).

Sist på albumet finns tre spår där Malvina Reynolds själv spelar gitarr och sjunger.

(Tidigare publicerat i Hifi & Musik)

/Bengt Eriksson

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.