Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Dalaplan
Dalaplan
(Gaphals)

Dalaplan i Malmö är nog Sveriges fulaste torg. Ett asfalterat trafikkaos med pissoargångtunnel.

Fast gruppen Dalaplan har inte vuxit upp som asfaltbarn. De är till 3/5 gruvungar från industriförorten Bjuv, grannsamhälle till Åstorp och Klippan.

Och när man slänger på Dalaplans fullängdsdebut så är den gamla Klippanscenen med Kommissarie Roy, Noise och Johnny & Dom Andra det första man tänker på. Det höga tempot, melodierna, den snubblande oemotståndliga energin, dialekten, voxorgeln och tjejkörerna. Enormt charmigt och medryckande. Problems första LP. Wilmer X första fullängdare inspelad i Klippans Studio Bombadill förstärkta med Max Muller (Mats Möller) på »partyorgel«. Eller Joe Strummers sluddriga punkhits med Clash 1977-78. »Jail Guitar Doors«, »Career Opportunities« eller »Garageland« körda genom en skånsk skördetröska. De svenska 90-talsröjarna Psychotic Youth och Sonic Surf City. Alla härliga minnen av dessa artisters singlar, LP och konserter bubblar upp till ytan när jag lyssnar på Dalaplan.

Dalaplan uppstod 2009 ur spillrorna av niomannabandet Paschanga som gillade Dexys Midnight Runners och Northern Soul och består av Bjuvbröderna Niklas Svensson (sång & gitarr) och Peter Svensson (voxorgel, piano, hammond, glockenspiel, percussion & sång) plus grannpojken Johan Åkesson (gitarr & sång) och original-Malmöbon Jenny Neikell som skolades om till basist. Dessutom tillkom Höganäs-kompisen Sofie Karlberg (trummor & sång).

Man fick med sig 7-8 låtar från Paschanga som man gjorde om till Dalaplanhits. Fram till nya CD:n / LP:n har man prånglat ut sex singlar och EP:s och man har tagit hjälp av Myspace, Spotify, digital pappslöjd och limiterade vinylpressningar plus skivbutiken Rundgång och skivbolaget Gaphals.

Låtarna har spelats in i Studio Möllan. Man valde ut de åtta bästa singelspåren och kompletterade med en inspelning av ytterligare sex låtar i våras.

- Vi är ett rock&roll-band precis som Faces, Sonics eller MC5, fast målet är förstås att vara något eget, förklarar Niklas Svensson.

- Det skall vara ösigt, men roligt. Popmusik med lika delar hjärta och hjärna och det skall synas att vi har ett annat mål än att vara politiska, fortsätter han.

- Vår personliga utmaning redan från början var att inte klydda till det. Inga gitarrsolon och helst väljer vi första enkla arret och första tagningen i studion.

- Alla får slarva och snubbla, men det skall helst ske samtidigt, påpekar Niklas.

Det finns också en låt på skivan som heter »Snubblar Fram« men för säkerhets skull även en betitlad »Ta Mig När Jag Faller«.

Om man skall välja lite favoriter på skivan så får det bli »Mannen Jag Blev«, »Redan Död«, »Skiter I Allt«, »Dalaplan«, »Paniken Växer« och »Radio Dalaplan«.

Men varför kallar ni er Dalaplan?

- I början repade och bodde vi i området. Men den egentliga anledningen är att namnet motsvarar bilden av hur vi vill låta. Lite skevt och slarvigt på något vis. Namnet är också ett sätt att uttrycka att allt inte är vad det ser ut att vara.

Dalaplan är som en omedelbar sockerkick eller en vårrusig cykeltur genom Malmö. Häng med på deras snubbliga resa.

/Urban Henriksson

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.