Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Söderberg
Exorcism
(Beat Butchers)

Söderbergs röst får mig att tänka på Joppe Pihlgren, Olle Ljungström och Thåström.

Och apropå Thåström, en av skivans absoluta höjdpunkter är Söderbergs otroligt fina balladversion av Ebba Gröns »Vad Ska Du Bli?« Fascinerande att två minuter / 30+ år gammalt adrenalinstinnt punkuppror kan funka så bra även textmässigt i denna extremt nedtonade version. Vi som lyssnar vill fortsätta att vara oss själv och även fortsätta att vara lite rebell mot den sövande Svenne Banan-vardagen.

Gå upp, gå till jobbet, jobba, jobba äta lunch
samma sak händer imorgon
jobba åka tricken sätta sej och glo
det är inget liv, det är slaveri


Mellanspelen med akustisk gitarr/piano kan ge minnesbilder av Ulf Lundells Ripp Rapp-låtar från 1979 som »Håll Mej!...Åh, Ingenting« och »Rom i Regnet«. Vem hade trott det?

Stefan Söderberg är nästan 50 och har tidigare spelat i banden Tuk Tuk Rally, Åka Bil, Inferno, Nittonhundratalsräven och Oroliga Kalkoner...fast detta är solodebuten.

Att han kommer från Stockholm behöver man inte tvivla på, men stora delar av skivan är skriven på flykt från huvudstaden, på favoritplatser som Prag och Skåne.

Albumtiteln »Exorcism« har alltså ingenting med hårdrock att göra utan det är Söderbergs inre process att få ur sig dessa historier och därmed hjälpa sig själv att gå vidare.

»En Sorgsen Sång Som Gör Mig Glad« inleder skivan och titeln är väl en lika bra programförklaring som »Exorcism«. Söderberg balanserar den behagligt lunkande melodin med lite hederlig distortion. Låten finns som video för närmare beskådande på Youtube. Inspelad i en tagning i Malmö. Budget? 40 spänn.

»Nu Hör Jag Hur Dom Sjunger« är ännu lugnare, men sinnesstämningen är densamma genom skivan. Mycket mörker, men också hoppfullhet i en fin blandning. Man dras in i skivans personliga tilltal och dess lite suggestiva arrangemang.

Söderberg lyckas vara ledsen & bräcklig men också positiv & stark på nästan samma gång. Själv säger han:

-Om det finns ett budskap på skivan så är det att försöka våga vara den man är. Att inte låta rädsla styra.

Ge grabben en chans.

/Urban Henriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.