Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Honks
Singelgatan
(Helan Soundcarrier)

VÀlkommen till Singelgatan. En vanlig gata dÀr folk försöker överleva livet. Det Àr barn, grill, grogg, 40+, skilsmÀssor, söndagar, sanningar och lögner. Helt enkelt en perfekt plats för en skiva att bli till.

OvanstÄende Àr HONKS egna ord om deras första skiva i denna konstellation. HONKS stÄr för Herrarna Olsson Nilsson Karlsson Ström och Àr en slags svensksprÄkig fortsÀttning pÄ Deeptone som ledde den svenska altcountry-vÄgen i slutet av 90-talet.

Patrick »Putte« Olsson (trummor och mycket mellansnack), Stefan »Steve« Nilsson (bas) och Kent Karlsson (sĂ„ng & gitarr) var med pĂ„ hela Deeptone-resan medan Truls Ström (gitarr & sĂ„ng) hoppade pĂ„ i slutet av Deeptone nĂ€r sĂ„ngaren Martin Lorentzon och gitarristen Dino Viscovi hoppade av.

- Putte hade julfest och Stefan hade nya lÄtar pÄ svenska och efter den spelningen hade vi grunden till HONKS, berÀttar Truls.

Att göra countryrock med svenska texter rÀknas ju fortfarande som att sticka ut hakan och be om stryk pg a den svenska dansbandstraditionen.

- Oket med dansband har förstört detta med country pÄ svenska. Man har 40 Är av skit som man skall simma upp igenom.

- Vi försöker göra country / honkytonk men det blir jÀvligt skandinaviskt.

- Kanske mer en countryattityd Àn en countryplatta.

SjÀlv kan jag tycka att det Àr uppfriskande att höra lite frÀsch musik i denna genre dÀr man kallar saker för deras rÀtta namn som exempelvis Coop, plankstek, granskog, varsel, bankomat, trashank.

- Vi hade lite Ängest innan, men det kÀndes ÀndÄ rÀtt.

- Är verkligheten för trĂ„kig för att skriva svenska texter tĂ€nkte vi först, men vi skrattar hela tiden.

- Mellansnacket pÄ konserterna lÀttar upp.

- Verkligheten som 40-plussare Àr ju inte sÄ kul hela tiden. Helgerna tenderar att bli mer rekreation Àn party.

»Singelgatan« Ă€r en vĂ€lvald albumtitel. TĂ€nk livskriser och skilsmĂ€ssor, tĂ€nk bort grusreferensen.

- Jag och Kent bor dÀr, berÀttar Putte.

- Det Àr dÀr vi hÀngt, i replokalen nere i min kÀllare. En manlig grotta med instrument, pilsner och Tom Petty och The Last Waltz pÄ DVD.

- Vi spelar djÀvulskt högt och ingen hör av sig. Ena grannen Àr döv och det nyinflyttade unga paret vÄgar inte sÀga nÄgot...

- HONKS Àr vÄr gemensamma grej. Barn finns liksom familjer. Att repa Àr vÄr egentid.

- NÀr Truls kom med började barnproduktionen ta fart. Nu har vi nio trogna fans lÀngst fram...

HONKS Ă€r ett Malmöbaserat Älmhultsband. Putte har rötter dĂ€r, Stefan har flyttat tillbaka dit i dessa stĂ€ndiga IKEA-tider och Kent Ă€r frĂ„n Vimmerby.

»23:an Söderut« som inleder skivan pĂ„ ett mycket övertygande sĂ€tt handlar om att lĂ€mna Älmhult för Malmö.

- Alla snackar om att komma ifrĂ„n. NĂ€sta Ă„r, DÅ flyttar jag till Malmö.

- Historierna pĂ„ skivan Ă€r sanna, sĂ€ger Stefan som stĂ„r för mĂ„nga av grundidĂ©erna till texterna liksom Kent. Älmhult Ă€r en fantastisk guldgruva, alla saker som har hĂ€nt.

- Det Ă€r en skatt som aldrig tar slut, fyller Putte i. Vi kommer frĂ„n en berĂ€ttartradition. »Kommer du ihĂ„g nĂ€r..« Det Ă€r mycket smĂ„stad.

Ett typiskt exempel frĂ„n skivan Ă€r »Lastbilar Och Granskog« som verkligen doftar smĂ„lĂ€ndska skogar och sommarjobb.

Sommaren 1979 var jag 13 Ă„r
För tio spÀnn i timmen fick jag mer Àn sÄr
Åtta timmars slit och Ă€nnu flera ton
Innan dan var slut och jag fick vÀnda hemÄt


- Det finns en stark Älmhult-Lund-Malmö-koppling, menar Putte. NĂ€r vi vĂ€xte upp drog vi till Malmö-Lund för konserter.

- SmÄlÀnningarna tar över Malmö. Det Àr inte bara vi, Cardigans och The Ark.

Puttes karriĂ€r började som underĂ„rig musiker i den första svenska punkvĂ„gen. I Älmhult blev det garagerock med Backdoor Men innan Creeps helt tog över. Kring 1990 var det Sveriges största band. Förutom Deeptone och HONKS har Putte turnerat med americana-legenden Chris Knight och nu för tiden Ă€r han mest kĂ€nd som radiopratare. Tidigare i Mix Megapol, nu i nystartade Retro FM. Ingen lyssnare behöver tvivla pĂ„ att Putte Ă€ger talets gĂ„va.

Stefan och Putte har spelat ihop i nÀstan 30 Är. Han var basist i Backdoor Men, men blev över nÀr Creeps bildades. I mitten pÄ 80-talet stod han ÀndÄ pÄ scen med Creeps och spelade tamburin. Sen blev han istÀllet basist i Daffodils som slÀppte nÄgra fina pop-plattor och bidrog med tvÄ musiker till Deeptone: Stefan sjÀlv och Dino Viscovi.

Kent som Àr förstesÄngare och andregitarrist i HONKS gick gymnasiet i Hultsfred. Han satt snart med i Rockpartys styrelse och var med och drog igÄng Hultsfredfestivalen. 1986-94 var han HÄkan WaxegÄrds högra hand. De hade skivaffÀren Wax CD & Skivor i Hultsfred och nÀr WaxegÄrd tvingades lÀmna Hultsfredfestivalen 1994 hjÀlpte Kent honom sen med Lollipop, Kalas och Fanclub. Han spelade i flera lokala band som Labyrint och gitarristen / sÄngaren Anders Ragnarssons coverband Tord Tudor som Ragnarsson hade parallellt med Extremes. NÀr Kent flyttade till Malmö föll det sig dÀrför naturligt att han gick med i Ragnarssons nya band Woland som Àven innehöll trummisen Putte som Kent först mötte i samband med Creeps Hultsfredspelningar pÄ 80-talet.

- Det finns en röd trÄd genom alla banden. Sen 60-talscountry som Byrds och Flying Burrito Brothers fram till 80-talets revival med Dwight Yoakam i spetsen. Meloditraditionen fanns redan frÄn början Àven om det var lite mer distade gitarrer pÄ 80-talet.

HONKS förstegitarrist och andresÄngare Truls har producerat skivan i sin Father of Love-studio nÄgra kvarter frÄn Singelgatan. Han har spelat med Hardliners, Trampolines, Wiehe och gÀstat pÄ Ulf Lundell-inspelningar. I sin studio spelar han in vÀnner som Pontus Snibb, Martin Lorentzon och nu HONKS.

- Truls Àr noggrann och har pressat oss, konstaterar Putte.

Dessutom Àr han kompis med Pelle Jernryd som förgyller skivan med dobro och lapsteel. Pelle har spelat med fler artister Àn han rimligtvis kan komma ihÄg.

- Det Àr lag. Gör man en skiva i Malmö skall Pelle Jernryd vara med.

HONKS hittade pÄ ett kreativt sÀtt att betala Truls för studiotiden.

- Jag fick en begagnad bil, en Passat, i betalning för de hade inga pengar ÀndÄ. Efter en mÄnad gick bilen sönder...

- För den tiden jag la ner sÄ var det nog nÀrmare en Rolls Royce, konstaterar Truls utan att verka alltför nedstÀmd.

Personen som slutligen rodde mÄngÄriga HONKS-projektet i hamn var Martin Hennel som mixade och mastrade plattan. Han bidrog ocksÄ till att HONKS blev berömda, Àven om inte alla kÀnner till det.

- Vi Ă€r med i prisbelönta filmen »Ă„ta Sova Dö«. Hennel ljudlade filmen och det saknades musik i nĂ„gra scener. »DĂ„ har jag nĂ„got perfekt« sa han till regissören. Hon blev eld och lĂ„gor över »Kommer Alltid Hem« och »Kalla Det KĂ€rlek«.

Dessa lĂ„tar handlar om relationer / separationer / livskriser precis som underbara svenska honkytonksnyftaren »Bankrutt« med en text som jag tyvĂ€rr sjĂ€lv genomlidit det senaste halvĂ„ret:

Med lÀtthet tog du av dig din bröllopsring
Allt vi haft betydde ingenting
Du började genast leta ny bankomat
För jag var ju tömd, det var tydligt och klart
Bankrutt lÀmnad utan en spÀnn
Golvad men uppe pÄ nio igen

Det var rÀtt tufft
Men nu Àr du luft
Jag hörde att du hittat nÄn i rÀtt del av stan
Han passade in i din plan
Egen firma och segelbÄt
Allt det dÀr som du ville Ät


LĂ„ten »Pet Sounds« om svenska (manliga?) helgdrömmar Ă€r ocksĂ„ ett mĂ„ste (»Bilen full med grogg och nytt frĂ„n Pet Sounds«). Missa inte HONKS sköna rundresa pĂ„ »Singelgatan«. Och de har redan nya lĂ„tar pĂ„ gĂ„ng till nĂ€sta skiva.

Avslutningsvis, Putte, Stefan och Truls, har ni nÄgot vettigt att sÀga?

- Vi har mer rutin i det hÀr bandet Àn hororna i Amsterdam.

- NĂ„n trodde att vi hette The Hunks...

/ Urban Henriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.