Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Rhodes, Kimmie
Dreams of Flying
(Sunbird/Hemifrån)

Det förefaller otroligt att det skulle finnas någon Rootsy-besökare som inte redan har en bunt skivor med Kimmie Rhodes. Men om något sådant rart exemplar gives, bör jag för formens skull börja med att rekommendera sångerskans mästerverk, »West Texas Heaven« som kom för femton år sedan. Till det obligatoriska Kimmie Rhodes-programmet hör också duoskivan »Picture in a Frame« med Willie Nelson och »Walls Fall Down« från 2008.

Och nu kommer »Dreams of Flying«. Kimmie Rhodes mjukt vädjande stämma ger som alltid ett distinkt och omisskännligt djup åt musiken. Den här gången gör Kimmie Rhodes bara en cover, Donovans »Catch the Wind« där Joe Ely med sin försumbara duettinsats visar att han har sina bästa sångardagar bakom sig, sin ungdom till trots.

Men Kimmie Rhodes övertygar, där liksom i de egna sångerna. Den eftertänksamt återhållna »New Way Through« med Mike Thompsons mandolin, den existentiellt laddade »Unholy Ghost« och »Back Again« med Gabriel Rhodes lätt Richard Bennett-spejsade gitarr är skivans höjdpunkter. Där smyger Kimmie Rhodes innerliga stämma rakt in i lyrikens hjärt- och brännpunkter, som om den vore gjord just för dessa sånger.

Och underverket sker i sång efter sång. Kimmie Rhodes smidiga röst träder till synes motståndslöst i dialog med sången som om den senare inte kan tänkas utan just hennes röst; så organisk är förbindelsen.

Det borde vara omöjligt.


Flera av Kimmie Rhodes skivor fiinns på Spotify, dock inte »Dreams of Flying«.

/Magnus Eriksson

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.