Rootsy logo  
Rootsy logo
Vadå sport? (sida 1 av 4) | Nästa sida

Bo Sjögren:
2010-06-08 19:34
 Magnus kommentar om golf i den tunna, tunna tråden fick mig att börja fundera över sporters relativa värde -- jag har visserligen aldrig spelat golf på något allvarligare sätt än några varv »pitch-and-putt« på Brighton beach, våren 1982, men jag kan både förstå dess dragningskraft och beundra det mått av koncentration som de allra bästa uppvisar. Om jag skulle få välja någon sport att spotta på skulle det förmodligen bli »Formel 1«, tätt följd av övrig motorsport och hästsport. Jämfört med dem kan till och med ishockey anses vara en sport. Och schack -- vad säger våra norska vänner? Den diskussionen har såvitt jag förstår rasat i media en del, trots att fenomen som Simen Agdestein borde gjort just norrmännen mer benägna att acceptera schack som sport?

Hans Berntson:
2010-06-08 20:56
 Att en del människor har förutfattade meningar om golf är ju inte särskilt överraskande. Ett sätt att värdera dess grad av idrottsliga »höjd« kan ju vara att lyssna på alla de stjärnor från andra, mera legitima idrotter som efter karriären börjat spela golf och i princip samstämmigt framhåller hur svårt och krävande spelet är. Både fysiskt och mentalt. Men framför allt är det roligt. En annan aspekt är att det i stort sett varje vecka i någon stor tävling sker att en spelare ger sig själv pliktslag trots att ingen sett incidenten.

Vad gäller motor- och hästsport tror jag att man definitivt ska särskilja galoppen, och då i synnerhet t ex den som är av Grand National karaktär. Det kan knappeligen vara något för veklingar.

Magnus Eriksson:
2010-06-08 21:48
 För mig är bollsporterna det största i sportvärlden: fotboll, rugby union, handboll, bandy, landhockey, bordtennis, europeisk basket. Är då golf en bollsport? Det borde vara det, men jag minns från ungdomen hur den ena efter den andra av mina kompisar, de var alla bollanalfabeter, efter något år var nere på 10 i handicap i golf. Vad säger det om golfens krav? Att hockey- och fotbollsspelare börjar spela golf efter sin aktiva karriär antyder också något, att det är en ganska trivsam rekreation men knappast någon kvalificerad sport. De börjar inte med tennis eller rugby, eftersom de sporterna ställer alltför allsidiga krav på skilda idrottsliga färdigheter.

Men låt oss inte tjabba om det. Jag har den största respekt för behovet av trivsam rekreation. För egen del tillfredsställer jag det med promenader, pizza och lättsam underhållning à la deckare och romantiska komedier.

Hans Berntson:
2010-06-08 22:11
 Att diverse idrottare börjar med golf efter den aktiva karrären antyder inte det du föreslår utan enbart att spelet har en sådan elasticitet att det går bra att börja spela ganska sent i livet med stor behållning. Däremot kan förmodligen en icke-bollanalfabet av den typen göra en bättre bedömning av spelets svårighetsnivå än vad du kan. Jag håller med om att det förmodligen inte finns så många exempel på golfspelare av elitklass som i trettiofemårsålder n sadlat om till rugby. Jag får fundera på vad jag ska göra med den insikten.

Magnus Eriksson:
2010-06-08 22:29
 Men innebär det inte ett problem att så många bollanalfabeter efter ett år är tio-handikappare? Eller ska vi se det som en kraft- och tekniksport, inte en bollsport?

Hans Berntson:
2010-06-08 22:57
 Den enda rimliga tolkningen är att du i ungdomen hade ett umgänge bestående av antingen charlataner eller fenomen.

Annars tror jag att golfen skulle passa dig. Spelet erbjuder en närmast ändlös variation, spänning och frustration, stora naturupplevelser (i alla fall ibland), idealiskt för resor och umgänge med andra (som inte behöver ha samma spelstandard) samt, om man har en fallenhet för konst, i banorna och deras arkitektur en enorm källa att ösa ur.

Jag föredrar naturligtvis den naturnära, minimalistiska skolan där arkitekten använder sin goda smak och begåvning istället för schaktmaskiner.

Bo Sjögren:
2010-06-08 23:06
 Jag skulle tippa på att i de flesta bollsporter klarar man sig alldeles utmärkt med ett ganska nollställt bollsinne kompletterat med beslutsamhet och träningsvilja, upp till en viss nivå -- i golfen kanske till handikapp fem eller tio. Se bara på alla Heskey-kopior i den engelska fotbollens lägre regioner -- ibland undrar man om de ens har sett en boll på frimärke...

Sedan ska man inte jämföra en tio-handikappspelare med en elitgolfare -- det är ungeför som att jämföra en elitspelare i fotboll med en spelare från korpen. Bara för att en fotbollsanalfabet som jag spelat korpfotboll, och t.o.m. varit »skyttekung« ett år, behöver man väl inte dra slutsatsen att det elitspelarna presterar inte ska räknas som en sport?

Magnus Eriksson:
2010-06-08 23:13
 Okej, jag böjer mig för era argument. Det är också möjligt att du har rätt, Hans, när du tror att golfen skulle passa mig. Men det kommer jag säkert aldrig att utforska. Jag äter, som sagt, gärna på golfklubbarna, men golfklubborna har jag föga aptit på. Och nu börjar fotbolls-VM och nästa år är det rugby-VM och min favoritgolfswinger är fortfarande Elin Nordegren....

Hans Berntson:
2010-06-08 23:26
 Bo, du har rätt.

Magnus, tack gode gud för att fotbolls-VM går i Sydafrika. Som du vet innebär det noll krockrisk med US Open som ju avgörs på Pebble Beach i Monterey. Helgen 17-20 juni blir en av dom bättre.

Magnus Eriksson:
2010-06-08 23:32
 Vi har alltså båda alternativa sysselsättningar den 19 juni!

christian zätterström:
2010-06-09 00:11
 Jag spelade golf mellan 10-12 års ålder( 1968-70) och gillade spelet skarpt. Däremot fixade jag inte den konservatism och snobbism som omgav spelet och banorna. Jag förstod den helt enkelt inte och när jag jämförde med den attityd och stämning som fanns i fotbollsklubben och handbollsklubben så valde jag intuitivt bort golf. Min kärlek till golf finns dock kvar och jag vet inget mera avkopplande än att kvällstid avnjuta en välkommenterad golftävling på TV. Och till Magnus vill jag säga : klart att golf är sport liksom bowling, biljard, ridning, skytte, dart, varpa,petanque, casting. För min del går gränsen snarare vid schack och bridge som är förnämliga sysselsättningar, men inte sport. Inget slår dock Liverpool och Torres på Anfield ! YNWA

Tobias Levander:
2010-06-09 00:39
 Golf tycks ha blivit en viktig sysselsättning för åldrade musikstjärnor, om man ska tro följande obekräftade och helt säkert ofullständiga lista över golfspelande stjärnor:
Alice Cooper
Iggy Pop
Neil Young
Bob Dylan
Willie Nelson (som redan på 60-talet svingade en klubba på ett skivomslag)
Glen Campbell
Michael Bolton
Glenn Frey
Smokey Robinson

Själv har jag jag inget förhållande till golf, liksom jag saknar förhållande till de flesta sporter och idrotter. För flera år sedan slog jag en del bollar vid en driving range, men jag har aldrig spelat golf. Skulle jag börja med något, då ligger golf närmare än exempelvis rugby och fotboll, men då är jag både överviktig och överårig.

Jonas Ericson:
2010-06-09 11:26
 Jag håller med Christian om att det går en gräns vid schack och bridge som jag inte kan räkna som sport. Golf är det i allra högsta grad. För mig är det dock med golf som med UV-rugby: Roligt att hålla på med men urbota trist att se på.

Magnus Eriksson:
2010-06-09 11:31
 Förlåt en okunnig yngling, men vad är UV-rugby? Och petanque?

Jonas Ericson:
2010-06-09 11:36
 UnderVattens rugby. Spelas på djupa delen av en bassäng. Två korgar på varje sida på botten, vatten fylld boll, snorkel, cyklop, fenor och fruktansvärt roligt. Men en extremt tråkig publiksport.

Lista ämnen | Nästa sida
Föregående ämne | Nästa ämne

Skapa en användare och logga in för att svara på inlägg


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.