Rootsy logo  
Rootsy logo
Björn Afzelius (sida 1 av 2) | Nästa sida

Håkan:
2009-04-20 12:51
 Fin dokumentär:

www.sr.se/sida/default.aspx?ProgramId=3338

(Funkar länken utanför Sverige?)

Christer B. Jarlås:
2009-04-20 22:04
 Så älskad av så många. Och så föraktad av så många av oss som påstår oss älska rockmusik.
För mig som växte upp i skuggan av Bofors var Björn Afzelius Bands årliga besök till Musikforum det enda man i mitten av 1970-talet hade att hoppas på i rockväg förutom möjligtvis Tomas Ledin i Folkets Park på sommaren eller att Sven-Ingvars skulle köra gamla låtar på dansbanan.
Afzelius egna skivor tillhör nog tillsammans med Nationalteatern och Arvika Gammeldansorkester det enda jag fortfarande lyssnar på från proggens gyllene år. Jo, Mobben också förresten.
Men kul att ett tips om Björn dyker upp på Rootsy. Och det är texterna i första hand och de lättillgängliga melodierna i andra hand som lockar.
Till exempel så slår nog \»Dockhemmet\« alla Lundells skilsmässotexter...

Håkan:
2009-04-20 22:14
 jag har aldrig ägt en platta av honom men blir alltid berörd på något sätt som jag inte kan förklara. För en gång skull skall jag försöka undvika analysera det och bara konstatera.

Magnus Eriksson:
2009-04-20 22:54
 Afzelius gjorde ett par suveräna skivor: För kung och fosterland, Globetrotter och Innan tystnaden; låt vara att hans poetiska ådra ofta krossades av hans politiska. Dessutom var hans turnéband 1977 (som tyvärr inte var i studion) med Fjellis och Peter Ekberg på gitarrer ett av de bästa rockband den svenska scenen skådat.

Håkan:
2009-04-21 08:50
 Fast han tog ställning mot Castro.

Magnus Eriksson:
2009-04-21 08:53
 När då?

Bengt Eriksson:
2009-04-21 09:45
 Kanske i romanform men jag minns inte.

Bengt Eriksson:
2009-04-21 09:48
 Jag skyndade mig (innan google blockeras) och hittade snabbt detta:

\»En som tänkte om var musikern och vänstermannen Björn Afzelius. I början av 1990-talet skrev han boken ”En gång i Havanna” Den sågades av många kritiker för att vara för mycket gubbsjuk och stora bröst. Det finns en hel del sådant i boken, men den har mycket mer.
Afzelius bok är en svidande uppgörelse med Castros diktatur och det är uppenbart att den handlar om Björn Afzelius egen intellektuella resa från Castrokramare till klarsynt. Ingen annan bok jag läst om Kuba berättar så klargörande om övervakningssystemet, där kvarterskommittéerna för revolutionens försvar håller uppsikt över medborgarna med minst samma noggrannhet som underrättelsetjänste n Stasi gjorde det i Östtyskland.\«

www.kt.se/docs/peterG.asp?id=87

Magnus Eriksson:
2009-04-21 10:11
 Med mycken god vilja och en primitivt biografisk läsning kan vi nog läsa in en del Castro-kritik i Afzelius usla roman, men samtidigt är den, om jag minns rätt, skriven i jag-form. Att då automatiskt sluta sig från berättarösten till författaren innebär den typ av felslut som gjorde att så många borgerliga ledarskribenter inte fattade ett dugg av storheten i Coetzees roman Disgrace.

Men, Bengt: \»innan google blockeras\«? Vad är det för trams? Du må vara ironisk, men den skaliga halten i den ev ironin befinner sig på samma nivå som argumenten från gängse företrädare för Piratpartiet.

Håkan:
2009-04-21 10:16
 Det var Wiehe som sade det i dokumentären ovan och att folk inom vänstern kritiserade honom för det. Det kan lika mycket vara en försköning som en saklig upplysning med tanke på hur nära de stod varandra. Wiehe borde *veta* men samtidigt var det ett minnesprogram över en nära vän.

Bengt Eriksson:
2009-04-21 10:19
 Nej, det är inget trams. Det är, som jag skrivit, flera gånger på väg att bli riktigt otäckt. Film- och skivindustrins advokater kräver att Pirate Bay blockeras, innan ens domen vunnit laga kraft och trots att domen är överklagad. Det oroar mig. Det handlar inte så mycket om vad de kräver, exakt vad lagar säger, utan att man måste tänka sig för mycket noga när man inskränker yttrandefriheten, eftersom varje inskränkning riskerar att leda till en ny. Och i EU röstar man om att stänga av datoranvändare från internet.

Och: att stoppa nedladdning utan att blockera google är omöjligt. Jag är mycket rädd för att vi faktiskt går mot en owellsk utveckling i Europa; ett övervakningssamhälle som enligt FRA inkluderar journalister (och därmed anonyma uppgiftslämnare). Jag skulle vara glad om Magnus kunde stilla min oro, istället för att kalla den trams.

Vad gäller Afzelius och Kuba tar jag ingen ställning, vidareskickar endast en (annans) åsikt.



Håkan:
2009-04-21 10:30
 I jämförelse med t.ex. författaren Harold Pinter är väl en sådan som Afzelius höjden av politisk nyans och välavvägdhet. För att nu ta upp detta med kulturarbetare och deras politiska bedömningsförmå ;ga.

Bengt Eriksson:
2009-04-21 10:35
 Dom enda som slår så kallade kulturarbetare vad gäller politisk bedömingsförmå ga är väl ledarskribenter.

Magnus Eriksson:
2009-04-21 11:49
 Fast Pinter var en genial författare.

Bengt Eriksson:
2009-04-21 11:51
 Och Afzelius gjorde i alla fall ett par \»suveräna\« plattor, var det visst nån som tyckte.

Lista ämnen | Nästa sida
Föregående ämne | Nästa ämne

Skapa en användare och logga in för att svara på inlägg


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.