Rootsy logo  
Rootsy logo
Johnny Cash 10 bästa (sida 1 av 4) | Nästa sida

peter nordgren:
2009-01-30 11:55
 .....tänker jag inte skicka in för jag äger inte ens 10 plattor med honom men jag hade väl tänkt skaffa lite mer så kan inte någon skicka in en top 10. I senaste Uncut så var det listat 10 Cash plattor tycker dom som är mer hemma på Cash att det var ett bra urval ?

Pelle Nilsson:
2009-01-30 12:34
 Har hyllorna fulla med Cash både på vinyl och cd, men köper inte Uncut längre. Kan du återge tidningens lista?

Frank Östergren:
2009-01-30 12:43
 Här är marken minerad.
Varför?
Jo, man kan som jag vara gammel-Cash eller så kan man vara bland de som »upptäckte« honom när det blev trendigt att gilla honom i samband med Rick Rubin-plattorna.
Det finns hundratals och ännu fler plattor med Johnny Cash, som mest tror jag det stod 150 LP i hyllan och det var före CD-tiden. Mycket lågpris, mycket återutgivet, allt skulle jag ha, vare sig det var Reader Digest som gav ut eller Time Life eller CBS-underetiketten Everest och så Sun i original eller återpressning, till och med London-utgåvor fanns där.
Allt är sålt.
Men »Ballads of the true west« och »Ridin´ this train« är eviga favoriter, fast jag erkänner att när jag köpte plattorna i 1960-talets mitt var mina kunskaper i engelska språket mindre än nu, så föga begrep jag.
»I walk the line«, julplattan med »Little drummer boy«, »Bitter tears«-plattan och ur produktionen efter CBS/Columbia »The day Hank Williams came to town«.

Bengt Eriksson:
2009-01-30 12:54
 Finns inte en suck att välja tio album, dels för att det finns för många, dels för att många innehåller ett antal bra låtar men inte är lika som helhet. För mig: Jag börjar välja i början och tar rubbet i slutet och pusslar sen ihop resten. Om det gick, men det gör det inte.

peter nordgren:
2009-01-30 13:01
 Fölande Cash plattor har Uncut med som en buyers guide.

The Complete Masters 1954-1958
The Fabulous Johnny Cash (-59)
Hymns By Johnny Cash (-59)
Bitter Tears: Ballads Of The American Indian (-64)
Orange Blossom Special (-65)
Sings The Ballads Of the True West (-65)
At Folsom Prison (-68)
Ragged Old Flag (-74)
Johnny 99 (-83)
American Recordings (-94)

Magnus Eriksson:
2009-01-30 13:35
 Utöver dessa: Ridin' This Train; Hello I'm Johnny Cash (1971, finns bara på lp, titeln har dock använts för samlings-cd); The Johnny Cash Show (1970, originalet finns bara på vinyl, den skiva som kom i höstas med samma titel är också mycket bra men saknar Mississippi Deltaland!; Rockabilly Blues; Johnny Cash Is Comin' to Town; Blood Sweat and Tears.

Ketil:
2009-01-30 15:04
 Vil anbefale Bear Family sin fine Box: Come Along an Ride this
Train fra 98. Der fins noen av Johnny's evige favoritter som Frank sier på CD.Det er hans konseptalbum som
Ride This Train: 60
Blood Sweat and Tear's: 62
Bitter Tears: 64
Ballad of the True West: 65
From Sea to Shining Sea: 68
America: 72
The Rambler: 77
Rockabilly Blues fra 80 som ble produsert av Earl P.Ball,Jack
Clement og Nick Lowe har jeg på CD, og den er definitivt en av mine Cash favoritter.

Pelle Nilsson:
2009-01-30 15:26
 Det går att räkna upp ännu fler. Själv fastnade jag som 12-åring för den fräcka San Quentin-showen på tv, som är en av mina favoriter. Från den tiden finns också Hello I'm Johnny Cash och Man in black. Har sedan gått tillbaka och fortsatt lyssna på det som kommit.

Men minerad mark förstår jag inte riktigt. Självklart kan man ha olika uppfattning om Cash om man som en gammel-Cash följt honom sedan Sun-åren på 50-talet, som jag hittat honom i slutet av 1960-talet eller som andra med Rick Rubin. Men det är väl inget problem, snarare något som ger olika infallsvinklar i en diskussion om hans musik.

Mina nu utflyttade barn som började lyssna på Cash vid andra eller tredje Rick Rubin-plattan har sedan gått tillbaka, lyssnat på och uppskattat alla de gamla plattorna de hittat i min samling, frånsett kanske A thing called love.

Peter: Det mesta av originalskivorna är bra och går i dag att hitta billigt, ofta med bonusspår. Ska du be om råd är det snarare om vilka skivor du kanske inte ska köpa, eller vänta med att köpa tills du lyssnat på allt som är riktigt bra.

Magnus Eriksson:
2009-01-30 15:59
 Tack Pelle, jag glömde Man in Black. Den finns oxå bara på vinyl, men liksom Hello I'm Johnny Cash dyker titeln upp på diverse samlingsplattor. Jag är rädd för att det äventyrar cd-utgivningen av de plattor som rätteligen skall bära dessa titlar.

Ketil:
2009-01-30 19:41
 Til din info Magnus så ligger hele 69 Albummet Hello I'm
Johnny Cash inne på Bear Family boxen The Man in Black 63-69 fra 95. Den inneholder hele 6CD er med bla.Cash sin
opptreden på Newport Folk Festival.

Magnus Eriksson:
2009-01-30 21:43
 Tack Ketil, då får jag väl gynna de där svindlarna.

Magnus Sundell:
2009-01-31 10:42
 För mig finns ingen motsättning mellan »den gamle« och »den nye« Johnny Cash. Har lyssnat på Cash sedan jag var 12 år (1972), har massor av hans plattor och har ett nära förhållande till mycket av hans 60- och 70-tal (även en del av hans 80-tal)- men älskar allt det han gjorde med Rick Rubin. Så mycket att jag håller några av dem som de bästa. Den senaste, femman, A hundred highways, har aldrig lämnat min iPod sedan den kom.
Tror att en förklaring till min kärlek till de senare plattorna har att göra med att jag ständigt lyssnar efter, och dras till, brustenhet i musiken.
Att rangordna de tio bästa är, som många reda skrivit, hopplöst. För mig hänger de intensivt ihop med olika perioder och sammanhang i mitt liv.
Men bland mina favoriter finns (utan inbördes rangordning):
Hello I'm Johnny Cash
Johnny Cash at Folsom Prison
Johnny Cash at San Quentin
Man in black
A thing called love (den första Cash-LP:n jag ägde)
Orange Blossom Special
The Man comes around
My mothers hymnbook
Any old wind that blows
Ragged old flag
American Recordings
Destination Victoria Station
Johnny 99
Silver

Magnus Eriksson:
2009-01-31 10:56
 Jag håller naturligtvis med Magnus. Johnny Cash var alltdi bra, även om hjan gjorde en del risiga plattor. Även hans så ofta nedvärderade 80-tal höll hög klass. Det är också kuriöst att han idag är helig i kretsarna utanför countryn. Jag antar att Magnus gjorde samma erfarenheter som jag under slutet av sextiotalet och hela sjuttiotalet, att gilla Cash var höjden av tönteri.

Förresten, även bland countryentusiasterna fanns avståndstaganden. En av Larms skribenter (det var varken Lennart, Christer eller Torkel) kallade Johnn y Cash »en sopa«.

Pelle Nilsson:
2009-01-31 14:08
 Jag har andra erfarenheter, men vi rörde oss kanske i olika kretsar. Minns att de flesta av oss tyckte att Cash var tuff när de sett San Quentin och skaffade/bandade både den och andra skivor med honom.
Att det sedan en del i vänstern inte gillade Cash är en helt annan sak.

Bengt Eriksson:
2009-01-31 14:27
 »Vänstern«? Måste såna innehållslösa ord användas - vad var »vänstern (singular) då och vad är «vänstern (fortfarande ett populärt tillhygge) idag? Samma sak - eller snarare samma saker? Eller... Det är som att säga de religiösa eller åtminstone kristna. Betyder allt och inget.


Lista ämnen | Nästa sida
Föregående ämne | Nästa ämne

Skapa en användare och logga in för att svara på inlägg


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.