Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Jackson, Alan
Good Time
(Arista/SonyBMG)

För mig vÀnde det Är 2004. Jag hade alltid tyckt att Alan Jackson trots sin mÄlmedveta traditionalism gjorde skÀligen menlös country. VÀrst var hans nollstÀllda vokala utspel.

Men dÄ kom »What I Do«, och allt som tidigare varit sÄ trevande, sÄ överdrivet försiktigt och defensivt föll pÄ plats. Det nollstÀllda vek för en mjukare expressivitet. Intrumentalt fick det försvarsinriktade en offensiv sjÀlvklarhet, det ÄterhÄllna förverkligade sin egen inneboende formstrÀvan. Det var som om Alan Jacksons traditionalism inte lÀngre behövde smyga sig pÄ, liksom för att be om ursÀkt. Sedan kom en fin gospelskiva och sÄ »Like Red On A Rose« som ytterligare bekrÀftade Alan Jacksons nya auktoritet. Jag antar dock att förÀndringen varit pÄ vÀg en tid, att jag missat nÄgra skivor efter att mer eller mindre ha avskrivit Alan Jackson under senare delan av 1990-talet.

Och nu kommer »Good Time«, en lysande skiva, kanske Alan Jacksons allra bÀsta sÄ hÀr lÄngt. Det Àr som en gammaldags dubbel-lp, drygt 70 minuters speltid vilket Àr unikt för en ny countryskiva. Unikt ocksÄ att det hÄller hela vÀgen.

Musiken prÀglas av sitt traditoinalistiskt avskalade sound. Paul Franklins steel fÄr rikligt med utrymme, inte bara som stilmarkör utan ocksÄ för att föra musiken framÄt. Stuart Duncans fiddle förenar det bÀsta frÄn honky tonken och de akustiska traditioner dÀr han skolats. Brent Mason hugger med sedvanlig precision och ett suverÀnt driv, som om hela countrykulturen stÄr och faller med varje lick frÄn honom.

SÄngerna hÄller samma klass. De vittnar om en rik tradition samtidigt som de ger fina utgÄngspunkter för musikernas improvisationer; som vanligt i Nashville handlar det om improvisationer inom tydligt angivna ramar. Och sÄ sÄngen; Alan Jacksons mjukt kÀnsloladdade baryton har aldrig lÄtit sÄ bra, sÄ sjÀlvklar i sitt traditionsbÀrande. Och Martina McBrides gÀstspel i »Never Loved Before« Àr fint behÀrskat, sÄ lojalt och obesvÀrat om sÄngerskans stÀllning som den samtida countrymusikens frÀmsta torch singer.

Även texterna lyser av samma orubbliga traditionalism och förtröstan pĂ„ givna mönster och vĂ€rderingar: populistiska anthems som hyllningen till veckĂ€ndans nöjen i titellĂ„ten, »Small Town Southern Man« som impregneras av countryns tro pĂ„ det nĂ€ra livet eller den nostalgiska »1976«, som hyllar det nĂ€ra förflutna (som knappast var sĂ„ idylliskt som det framstĂ€lls; inte heller var 8-tracks fortfarande pĂ„ modet vilket sĂ„ngen pĂ„stĂ„r). Och naturligtvis avslutas det med en populistisk hyllning till Jesus, som sannolikt skulle varit en hillbilly om han »walked the world today«; det melodiösa gitarrspelet lyfter fram en kĂ€nsla som pĂ„minner oss om de folkliga idealen i Frank Capras bĂ€sta filmer.

Och allt Àr nyskrivet originalmaterial. Nashville Àr den ledande kraften i dagens countrymusik, bÄde i sin musikaliska integritet och i lÄtskrivarkonsten.

/Magnus Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.