Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
McNeil, Legs & Gillian McCain
Please Kill Me – den ocensurerade historien om punken
(Reverb)

ÖversĂ€ttning: Dan Andersson

Det Àr troligtvis den mest omtalade musikboken nÄgonsin. Och det med rÀtta.

Skribenten Legs McNeil – en legend redan innan boken pĂ„ grund av att han myntande begreppet »Punk« som namn pĂ„ sitt fanzine – har tillsammans med poeten Gillian McCain byggt upp »Please Kill Me« pĂ„ hundratals och Ă„ter hundratals intervjuer. I boken presenteras resultatet som citat staplade pĂ„ varandra. Och pĂ„ drygt 500 sidor vinglar dessa citat fram lĂ€ngs berĂ€ttelsens vĂ€g. Ofta pĂ„tĂ€nda, knappast nyktra försöker de tillsammans mĂ„la historien om den amerikanska punkens tillkomst, uppgĂ„ng, kröning och kraschlandning.

Det Àr fascinerande, ibland till och med fasansfull lÀsning. De inblandade slÀnger ur sig saker som provocerar i sin bristande logik, som Àr dekadent i sin hÄllning men framförallt rymmer citaten förgrymmande omstÀndigheter insprÀngda i hörnor och vrÄr.
Groupien Sable Star sÀger i ett stycke: »Jag bodde tillsammans med Johnny Thunders i New York men det höll inte. Vi hade planer pÄ att gifta oss. Vi skulle till och med skaffa barn. Jag blev gravid men gjorde abort.«

Sedan fortsÀtter berÀttelsen som om inget har hÀnt. Som om en abort vore inget. Som om Sable Stars förstörda liv vore inget vÀrt. Det kvittar hur mÄnga gÄnger jag har lÀst boken, just vid det citatet fastnar jag. SvÀljer. Och mÄr dÄligt. Sedan kan jag med behÄllning lÀsa om knarkfester och överdoser, slagsmÄl och blod utan att rysa. Men kanske Àr det sÄ att dessa hÀndelser Àr sÄ absurda, sÄ overkliga att de inte berör pÄ samma sÀtt som Sable Stars livsöde? Kanske Àr det i fallet »Please Kill Me« endast i det verkliga, vid det som har eller kan hÀnda oss sjÀlva, som vi hajar till? Detta samtidigt som de mest sinnesrubbade och ibland psykopatiska eskapader mer framstÄr som fiktion, som nÄgot frÄn en serietidning.

Men bland intrigerna och maktspelet, bland drogerna och allt sex, finns ocksĂ„ berĂ€ttelsen om musikens uppror. Förvisso var det gjort innan, men punken var stilbildande pĂ„ sitt eget sĂ€tt och dess efterdyningar mĂ€rks Ă€n i dag. Och som förhöjande lĂ€sning Ă€r det mer kittlande att ta del av nedgĂ„ngen och slutligen kraschen Ă€n av början, uppgĂ„ngen och dĂ„ punken stĂ„r pĂ„ toppen av det krackelerande berget. För »Please Kill Me« handlar om i slutĂ€ndan om mĂ€nniskoöden tidigare fast i periferin men som tack vare eller pĂ„ grund av en snabbfotad musikgenre hamnar i centrum – oavsett om de vill eller ej.

Och det Àr dÀr den riktiga historien finns.

SĂ„ nĂ€r »Please Kill Me« nu fyller tio Ă„r Ă€r det inte bara en fin kulturgĂ€rning att den översĂ€tts till svenska – det Ă€r Ă€ven nĂ„got som vi har vĂ€ntat pĂ„ alltför lĂ€nge.

/Mattias Bergqvist


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.