Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Hellberg, Nisse
Snackbar Blues
(Amigo/BAM)

Nisse Hellberg har varit med så länge nu att han kan kallas för traditionsbärare. Han förvaltar inte bara den amerikanska rotrocken med förgreningar i första hand till Chicago. Hellberg har som soloartist och i Wilmer X förädlat och försvenskat den amerikanska bluesen och klätt den med underfundiga svenska texter.

På »Snackbar Blues« har han grottat ner sig ner till rockens allra innersta och bygger skivan spartanskt kring ståbas (Alf Östlund), trummor (Marcus Källström) och gitarr (Janne Lindén). Nästan fullt ut åt rockabilly-hållet, precis vid gränsen till dansbandsmusik har Hellberg lagt sina elva nya låtar och de tre coverspåren. Bland annat standardnumren »Trettiofyran« och »Lyckliga gatan«. Dem hade vi kunnat vara utan. För det är när Hellberg låter som Fabulous Thunderbirds och får låtarna att börja självsvänga som han är som allra bäst. Öppningsspåren »Snackbar Blues«, »Tufft jobb« och »Låten kvasten gå« är alldeles briljanta och skivan orkar hålla det tempot ett bra tag innan de nämnda coverspåren häller socker i tanken.

Men trots allt har det blivit en snyggt arrangerad och producerad (Chips Kiesby) platta av finaste svenska bluesmärke. Traditionsbärare var ordet.

Nisse Hellberg kommer att vara gästartist åt The Refreshments under deras Sverigeturné‚ i november och december.

/Anders Sundin

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.