Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Young, Neil
Hitchhiker
(Reprise/Warner)

Av Neil Youngs förlorade album är »Hitchhiker« kanske det mest efterlängtade. Entusiasten har förstås hört de flesta sångerna från sessionen, men versionerna här har aldrig letat sig ut ur arkiven.

Det är fängslande lyssning – en dagslång inspelning, Young ensam med David Briggs och Dean Stockwell, droger, en gitarr, ett munspel, ett piano, artisten i hans mest avskalade format.

Här finns de knappt vädrade »Hawaii« och »Give me strength«, båda är utsökta. Men de verkliga guldkornen är alltjämt de sånger som hittade sina sammanhang på senare album, men som knappast låter hemlösa i sin ursprungliga kontext.

»The old country waltz« ljuder sagolikt trasig, titelspåret mer fullständigt med slutet vidöppet och riktningslöst. Det är embryoniska tagningar, som alltjämt äger suggestiv bärkraft i sin avskalade och lätt trevande form, och erbjuder en intim inblick i ett outtröttligt kreativt lynne.

Tidigare publicerad på: markandersson.wordpress.com

/Mark Andersson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.