Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Fussell, Jake Xerxes
What In The Natural World
(Paradise Of Bachelors)

Nu nĂ€r det pratas en hel del om ”The American Song Book” kan det bara kort informeras om att Jake Xerxes Fussell ger begreppet en helt annan dimension. Redan vid debuten 2015 visade Fussell att han hade en förmĂ„ga att grĂ€va djupt i den amerikanska folk- och bluestraditionen, plocka upp gamla pĂ€rlor och ge dem nytt liv, ny form och vĂ€rdig uppmĂ€rksamhet.

PÄ detta hans andra album blir han Ànnu ömsintare, Ànnu mer kÀrleksfull och, kanske, Ànnu lite mer modfÀlld. En ro som sprider sig i blodsystemet, syresÀtter och glöder i sin stillhet. Det Àr fÄ förunnat att Ästadkomma detta, att berÀtta historier som levande vÀsen, att ge dem en form och ett framförande som kryper innanför skinnet. FörtÀckt optimism.

Det hela börjar med en personlig tolkning av Duke Ellingtons ”Jump For Joy”, frĂ„n ”Revu-sical” 1941. Den följs av en sex minuters kĂ€rleksfylld blues i form av ”Have You Ever Seen Peaches Growing On Sweet Potato Vine”. Trots sitt traditionella ursprung har den delar av Bob Dylan och Chuck Berry i sig och gör sĂ„ngen till ett albumets stora paradnummer.

Tre Nathans hjÀlper Fussell tillsammans med bassisten Casey Toll. Det Àr Nathan Bowles trummor, banjo, piano och melodika, Nathan Golub steelgitarr och Nathan Salsburg akustisk gitarr.

Som son till en folkmusikantropolog vÀxte Fussell upp i Georgia och fick folkmusiken, historierna och mÀnniskorna i sig frÄn barnsben. Intrycken mÄste ha varit djupa och bestÄende. För det Àr ur det arv som nu Fussell arbetar vidare med ett sursött och bitvis absurd anslag, framfört med en varm och djup sÄngröst och ett lysande gitarrspel.

Ju mer du lyssnar desto fler lager av betydelse blir synliga.

Depressionens förtryck lyser igenom i ”Furniture Man”, Coloradoflodens kvĂ€vande förmĂ„ga i Loy Clingman ”Canyoneers” frĂ„n 1956 och gruvdriftens mörker i Virginias gruvor i ”Pinnacle Mountain Silver Mine” av Helen Cockram frĂ„n 1979.

”St BrendanÂŽs Isle” Ă€r en keltisk folksĂ„ng av Jimmie Driftwood frĂ„n 1960 och ”Bells of Rhymney” ett walesiskt poem av Idris Davies frĂ„n 1938, som finns i en annan version populariserat av The Byrds.

”What In The Natural World” avslutas sedan med en mördareballad i ”Lowe Bonnie” med sĂ„ng Ă€ven av Joan Shelley.

FrÄgan om hopp för framtiden ligger inbyggt i de flesta av sÄngerna. Om Fussell medvetet har tagit sÄngerna frÄn förr för att beskriva dagens samhÀlle gÄr inte att se. Men vad han gör, Àr att visa pÄ sÄngernas styrka och lyfta fram det testamente som de bÀr och för alltid kommer att bÀra.

Och pÄ det sÀtt Jake Xerxes Fussell gör det, gör honom unik.

/Staffan Solding

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.