Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Rag-And-Bone
Everything Can Be Burnt But The Truth
(Eget)

Egentligen borde bandet heta Treasure Hunters. Inte Rag-And-Bone. För det Àr mer i musikens skattkammare Àn i musikens lump som bandet har funnit sin inspiration. Tanken med bandnamnet Àr skoj. Att plocka upp slÀngd eller borttappad musik, fixa till den och ge ut den pÄ nytt i uppfrÀschat tillstÄnd. För sÄ Àr det. Mats Nilsson, som i mÄngt och mycket Àr lumpsamlaren, har plockat upp godbitar frÄn blues, country, gospel, bluegrass, rock och folkmusik och gjort de till sina egna.

Och med sina egna betyder mer Ät progressiv och psykodelisk rock frÄn det sena 60-talet. Fast det vete hundan. Det kÀnns som tidlös musik.

Mats Nilsson startade Rag-And-Bone för 10 Är sedan och har sedan tidigare tvÄ album i bagaget. Till detta det tredje albumet har han samlat ett band av vÀlmeriterade musiker. Lars Magnusson bas, Johan Malmberg fiol, banjo och gitarr, David Svedberg trummor och Pelle Johansson mandolin, lap steel, saxofon och gitarr. Det hörs.

Det Ă€r med stor lyhördhet som Mats Nilsson har skapat sina lĂ„tar. En lyhördhet till anslag och nyanser, som har givit ett omvĂ€xlande och lyssningsvĂ€rt album. DĂ€r den andra halvan vĂ€xer fram som otroligt stark och tilltalande. Bakom Mats robusta sĂ„ng finns ett antal sĂ€kra musiker vars instrumentinsatser bĂ„de har samlat ihop musiken och givit den smĂ„ lĂ€ckra godbitar. En fiol dĂ€r, en mandolin dĂ€r och ett fint saxsolo i ”Last Token” för att nĂ€mna nĂ„gra.

Det lite tyngre balanseras av det lite lÀttare, vilket gör lyssnande sÄ mycket roligare. GÀstande inhopp av Marie Stille pÄ sÄng och Martin Ekelund pÄ cello skapar ytterligare dimensioner.

De nuvarande hemtrakterna, efter ett tidigare storstadsliv, Ă€r de mindre folkrika delarna av nordvĂ€stra SkĂ„ne. InstrumentallĂ„ten ”HarbĂ€ckshult”, har fĂ„tt sitt namn efter en samling hus pĂ„ grĂ€nsen till Halland och Ă€r kanske det mest psykodeliska folkmusiklika vi fĂ„r. Den större tĂ€torten i nĂ€rheten blir Örkelljunga, som dĂ„ har blivit förebild för den avslutande och vĂ€ldigt fina ”Heatherwaste Bound” med den tydliga signalen om att det Ă€r dags att lĂ€mna det hektiska stadslivet.

Lump eller skatt. Skit samma. Rag-And-Bone har skapar nÄgot stort ur nÄgot stort. Om det sedan Àr hittat pÄ gatan eller i en vÀlfylld skivsamling spelar inte sÄ stor roll. Det Àr vad som kommer ut som gör skillnad.

/Staffan Solding

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.