Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Brooklyn Soul Stew
Diggin In The Soulmine
(Riverside)

Brooklyn Soul Stews debutskiva »Abandoned Tracks« (2012) bestod av feta och tungt svÀngande covers pÄ vÀl valda och mestadels rÀtt obskyra soullÄtar frÄn -60 och -70-talen. Jag recenserade plattan och gav den en stor tumme upp. Fler var imponerade: Bandet bjöds in och spelade pÄ Poretta Soul Festival i Italien sommaren 2013, en inte sÄ liten fjÀder i hatten.

Nu plöjer Brooklyn Soul Stew vidare i samma fÄra men utvecklar konceptet till en mix av covers och egna lÄtar, de senare signerade bandets organist och producent Sven-Inge Sjöberg i samarbete med saxofonisten Christofer Schultz och basisten PÀr Lindblom. Jag tycker att det Àr direkt sensationellt att de egna kompositionerna stÄr sig sÄ gott i sÀllskapet. Faktum Àr att »The Real Nitty-Gritty« Àr skivans starkaste lÄt och det i sÀllskap med saker skrivna av giganter som till exempel Sam Cooke och Joe Tex.

Liksom tidigare levererar alltsÄ Brooklyn Soul Stew en sjÀlfull variant av southern soul som den lÀt under den gyllene eran för sÄdÀr 40-50 Är sedan. Att bandet lyckas sÄ bra beror pÄ flera saker och de flesta ska nog tillskrivas detta nio personer starka bands kollektiva kraft, stil och finess. Men jag lyfter gÀrna fram sÄngarna Annsofi Wigerts och PÀr Grells personliga röster samt nÀmnde Sjöbergs feta Hammondorgel. Sjöbergs produktion Àr ocksÄ vÀrd att nÀmnas. Autentisk, tror jag kan vara rÀtta ordet.

För nĂ„gon vecka sedan bevistade jag releasespelningen för »Diggin’ In The Soulmine« och kunde dĂ„ konstatera att Brooklyn Soul Stew levererar live ocksĂ„. Tipset till arrangörer landet runt blir alltsĂ„ att engagera bandet för en afton med grĂ€vande i den dĂ€r soulgruvan. TillfredsstĂ€llelse för sĂ„vĂ€l sittande och stĂ„ende som dansande publik garanteras.

/Bengt O Tedeborg


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.