Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Turnpike Troubadours
The Turnpike Troubadours
(Bossier City Records)

Att starta ett nytt album efter tre Ă„rs tystnad med en fem minuter lĂ„ng vals ”The Bird Hunters” uppbyggd kring ett intensivt drivande fiolspel frĂ„n Kyle Nix talar sitt tydliga sprĂ„k. LĂ„t det ta sin tid. LĂ„t det vara ett arbete som krĂ€ver kraft, inspiration och livserfarenhet. Utanför musiken. VĂ€l dĂ€r pĂ„ plats i toner blir det oemotstĂ„ndligt. Varför dĂ„ bara nio nya spĂ„r? Plus en cover och tvĂ„ nyinspelningar av gamla Turnpike-klassiker. KĂ€nsla och kĂ€rlek, skulle jag tro.

TÄlamod och stabilitet har fört Turnpike Troubadours frÄn Oklahomas Red Dirt-barer till en vÀrldsomspÀnnande framgÄng. FrÄn debuten för Ätta Är sedan har Turnpike Troubadours utvecklats till ett av de frÀmsta moderna countrybanden. Ja, moderna. För trots sin traditionella bandstruktur, sina igenkÀnnbara anslag och tÄlmodiga förklarande har de, till skillnad frÄn mÄnga andra, mejslat ut kÀnslor, tankar och relationer pÄ ett nytt sÀtt. Det Àr ocksÄ dÀrför det inte bara Àr medelÄlders skÀggiga mÀn som kommer pÄ konserterna med sin givna öl i handen. Nej, hÀr finns unga hipsters, lÄnghÄriga musikÀlskare och Àldre drömmande countryfans. Spelplatserna har ocksÄ kommit att bli dÀrefter.

”Dooren” Ă€r en gammal klassiker frĂ„n The Old 97ÂŽs, “Bossier City” och “Easton & Main” Ă€r hĂ€mtade frĂ„n Turnpikes första album och bassist R.C. Edwards skrev “Fall Out of Love” “Easton and Main” och “7 Oaks”. Övriga Ă€r frĂ„n bandet huvudsaklige lĂ„tsnickrare Evan Felker. Som ocksĂ„ sjunger med en sĂ„ngröst som bĂ€r mycket kĂ€nsla i bĂ„de snabba och lite lĂ„ngsammare lĂ„ter. En varmt, mjukt lite skorrande sĂ„ngröst.

Nutid och framtid samlat i ett sprĂ„k som Ă€r sĂ„ allmĂ€ngiltigt att det skulle kĂ€nnas meningslöst framfört av nĂ„gon annan. Men i Turnpike Troubadours hĂ€nder blir country, eller americana om du sĂ„ vill, format till bĂ„de festglam och eftertĂ€nksamt historieberĂ€ttande. Som fĂ„ andra kan de fĂ„nga komplexiteten i ett alldagligt liv och ge den spĂ€nning och uttryck. Det kan komma frĂ„n de lugna andetagen i den akustiska ”A Littel Song” via framlyftandet av vilda kvinnor i ”The Mercury” till historierna i ”The Bird Hunters” och ”7 Oaks”.

Om nu ”The Turnpike Troubadours” inte innehĂ„ller nĂ„gon tydlig hitlĂ„t sĂ„ har den kanske mer Ă€n nĂ„gon av de tidigare en genomgĂ„ende hög kvalitet pĂ„ sĂ„nger och framförande. Det kĂ€nns som om det finns ett lite tuffare anslag frĂ„n Ryan Engelmans Telecaster. Ryan har vĂ€xt fram för att synas, och höras, med ett sjĂ€lvförtroende som smittar av sig pĂ„ de andra bandmedlemmarna.

”The Turnpike Troubadours” avslutas med ”Bossier City” som för oss tillbaka till starten för det hela. Den Ă€r sĂ„ bra sĂ„ att den tĂ„l att höras igen. Men framför allt Ă€r det en signal som sĂ€ger ”vi har inte glömt var vi kommer ifrĂ„n och vilket arv vi har att utveckla”. BĂ€ttre Ă€n sĂ„ kan det inte sĂ€gas.

/Staffan Solding

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.