Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Alligator Gumbo
SlimmeringÂŽ
(Rootsy Approved)

Det lÄter autentiskt om Alligator Gumbo. Nu kan det begreppet hos lÀsaren uppfattas som bÄde ett band som bara gör lÄtarna precis som nÀr de en gÄng spelades in i sin rÀtta miljö. Eller sÄ kan det uppfattas som om det Àr en musik som har med sig den inre levande kÀrnan frÄn en kultur överförd till egna former.

I Alligator Gumbos fall Àr det en kombination av dessa bÄda delar. De spelar klassiska cajunlÄtar men med ett eget uttryck och egen kÀnsla. Autentiskt pÄ ett positivt sÀtt.

Det Àr Johan Larsson sÄng, gitarr och triangel, Thor Ahlgren sÄng och accordion, Leif Eriksson gitarr, Fred Sörensson fiol och Dan Englund bas som bildar bandet frÄn den skÄnska södern. Musiken de framför kommer frÄn den amerikanska södern, frÄn cajunland i södra Louisiana. DÀr det fortfarande pratas cajunfranska och framförs fartfylld dansmusik med accordion och fiol som huvudinstrument. Musik till fest och dans. Och som fungerar alldeles utmÀrkt i Sverige ocksÄ. PÄ skivslÀppartyt pÄ Folk & Rock i Malmö kom bÄde ung och gammal pÄ fötter.

Tio traditionella cajunlĂ„tar och tvĂ„ egna kompositioner. Och det börjar med en av de kanske mest inspelade cajunsĂ„nger som finns, ”Eunice Two Step”. Redan hĂ€r fĂ„r vi ocksĂ„ det som karakteriserar Alligator Gumbo, att man har en sĂ€ckpipa i bandet. NĂ„got som fungerar alldeles utmĂ€rkt, vilket Thor ocksĂ„ fick klart för sig nĂ€r han var i Louisiana och introducerade sina idĂ©er. SĂ€ckpipan Ă„terkommer i ”Happy One Step”. One Step, Two Step, vals och blues Ă€r det stilar som oftast förekommer. Alla lika dansbara.

Influenserna Ă€r mĂ„nga. Bland annat frĂ„n AmĂ©dĂ© Ardoin, en av de fĂ„ cajunmusiker som var av afrikanskt-amerikanskt ursprung. De brukade annars oftast framföra sin musik i form av zydeco, dĂ€r bluesen var basen och rubboarden obligatorisk. Även den legendariska Iry Lejuene har satt sina spĂ„r. Han sjöng med en lite högre, pipigt tunn sĂ„ngröst. En röst som Johan Larsson sĂ„ fint ocksĂ„ anvĂ€nder sig av.

”Slimmerin®” Ă€r Alligator Gumbos andra platta och vi kan höra en positiv utveckling. De blir allt stabilare, allt större samklang och, inte minst, ett framförande med större sĂ€kerhet. Det sjunger och dansar om upptrĂ€dandet.

/Staffan Solding

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.