Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Ryan, Matthew
Boxers
(Blue Rose )

Under två decennium har Matthew Ryan etablerat sig som en respekterad låtskrivare. Sedan debuten 1997, “May Day”, har han hyllats av många men inte fått så mycket kommersiell framgång som några av hans samtida, till exempel Ryan Adams och herr Springsteen.
.
Nya plattan »Boxers« är rockigare än föregångarna. Distorsion, maskingevärstrummor och Ryans brutna kärva röst. Det ligger nära The Replacements, The Clash och grundrytmen till »Heaven´s Hill« har The Pretenders uppfunnit en gång i tiden. Men Ryans närhet till sina förebilder gör inte så mycket. Han gör ändå sin egen rockmusik och denna gång ska man betona ordet “rock” mer än förut.

Det känns som han har hittat sin egen blandning av uptempo låtar och lite mer lugnare melodier. Personligen tycker jag att hans röst passar bäst till det sistnämnda vilket bäst bevisas på avslutande ”If You´re Not Happy”.

Annars är »God´s Not Here Tonight« den låt som bäst speglar Ryans låtskrivande. Det kan ses som en hymn för livet i Amerika 2014. En av flera kommentarer på albumet till landets makthavare oavsett om de är utklädda till politiker eller mediafolk.

Albumet är inspelat med producenten Kevin Salem. Brian Fallon från The Gaslight Anthem spelar gitarr och Joe Magistro (The Black Crowes) på trummor, och Matthew Ryan själv på sång och gitarr. Det låter mycket samspelt och tajt vilket den här typen av musik kräver men sällan lever upp till.

Det kan vara det bästa album Matthew Ryan har gjort. Men, tyvärr, troligen inte det album som kommer att slå knockout och ge honom den kommersiella seger han är värd.

/Thomas Lundvall

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.