Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Watson, Dale
The Truckin’ Sessions Trilogy
(Red River Entertainment)

Dale Watson vill framstÄ som den Àkta countryns sanna företrÀdare och hans musik uppvisar i princip aldrig nÄgra tecken pÄ influenser senare Àn frÄn 1960-talet. Han Àr en förvaltare men ingen förnyare. Denna styvnackade konservatism och ovanligt konsekventa hÄllning har gett honom mÄnga trogna lyssnare men det finns ocksÄ mÄnga som stöts bort och tar avstÄnd frÄn hans extrema traditionalism. Den postmoderna ironin, medvetenheten eller distansen hos mÄnga av dagens Americana-artister saknar han helt. PÄ gott och ont. Dale Watson sysslar helt enkelt med pastischen, den medvetna och tydliga imitationen av tidigare stilar. FÄ saker Àr vÀl mer föraktade idag. Men Àr det egentligen nÄgot fel med det? Visst kan det hindra en artist frÄn att nÄ de verkliga konstnÀrliga höjderna men nöjer man sig med ett gott hantverksmÀssigt utförande sÄ Àr det ju helt ok. DÄ har jag mycket svÄrare för en artist som den idag sÄ hyllade Daniel Romano. I hans musik finns en postmodern ton som Àr svÄr att sÀtta fingret pÄ men som ÀndÄ skÀr i mina öron.

Men visst Àr Àven jag ocksÄ kluven inför Dale Watson, dock mest av andra skÀl.

Ett problem Ă€r att han vanligtvis inte hushĂ„ller tillrĂ€ckligt vĂ€l med sin talang, för talang har han onekligen. Om inte annat har han en bra och typisk countryröst som kan vara mycket kraftfull om den anvĂ€nds till rĂ€tt material. Men den kan lika gĂ€rna framstĂ„ som lite slĂ€tstruken. Dale Ă€r ocksĂ„ en mycket ojĂ€mn och okritisk lĂ„tskrivare. För varje riktigt bra lĂ„t han spottar ur sig skriver han minst ett halvdussin som pĂ„ sin höjd Ă€r ok. Det som oftast lyfter hans musik Ă€r hans fina medmusiker som tenderar att vara specialister pĂ„ hĂ„rd honky tonk, vass Bakersfield-country och lĂ€tt avskalad western swing. Skivorna har nĂ€stan alltid ett distinkt och flĂ€skigt sound. Hans första skiva, ”Cheatin’ Heart Attack” pĂ„ H ightone ifrĂ„n 1995 var en t.ex. en hyfsat stark och smĂ„charmig debut. DĂ€r framstod Dale som en vĂ„r tids Moe Bandy ungefĂ€r. DĂ€refter har han mest upprepat samma formel med sĂ€mre resultat vilket gör att man fĂ„r sĂ„lla hĂ„rt i hans skivkatalog. De efterföljande skivorna blev gradvis allt sĂ€mre men sĂ„ kom det plötsligt en högst ovĂ€ntad konstnĂ€rlig höjdpunkt.

Jag tĂ€nker naturligtvis pĂ„ albumet ”Every Song I Write Is For You” (2001) som han spelade in efter att ha förlorat sin flickvĂ€n Terri i en bilolycka och efter att han nĂ€stan förlorat förstĂ„ndet av sin sorg. Det var dessutom en skiva som istĂ€llet för honky tonk-stilen helt dominerades av strĂ„kindrĂ€nkta och smĂ€ktande ballader med tydligare koppling till det ofta sĂ„ föraktade kommersiella Nashville-soundet under 50- och 60-talet. I teorin talade vĂ€l dessa förutsĂ€ttningar egentligen för att den skivan skulle bli helt katastrofal men den visade sig istĂ€llet bli Dale Watsons stora mĂ€sterverk.

Ja, jag drar mig inte ens för den beteckningen. Dale lyckades nĂ€mligen trots sina svagheter som artist förvandla sitt privata sorgearbete till en knippe sĂ„nger som tillsammans skapar en helhet betydligt större Ă€n enskildheterna och som in mina ögon faktiskt utgör de senaste decenniernas i sĂ€rklass mest gripande countryalbum. Det Ă€r lĂ„tar som mot alla odds höjer sig över den sentimentalitet som hela tiden riskerar att drĂ€nka dem. En del av dem Ă€r ocksĂ„ det bĂ€sta material han nĂ„gonsin skrivit t.ex. ”One More For Her”, titelspĂ„ret, ”I See Her Face in Every Face I See” och den oförglömliga ”I’d Deal with the Devil”. Den unika och högst privata upplevelsen förvandlas pĂ„ detta mĂ€rkliga album gĂ„ng pĂ„ gĂ„ng till nĂ„got universellt och sant – och till djupt emotionell men Ă€ndĂ„ behĂ€rskad countrymusik.

Efter denna höjdpunkt gled Dale dock Ă„ter tillbaka till att ge ut kvalitetsmĂ€ssigt allt ojĂ€mnare album. Men vid sidan av sina reguljĂ€ra album började denna produktiva man ocksĂ„ slĂ€ppa fler och fler album med olika specialteman (t.ex. ett Sun Studios-album, ett Little Darlin’-album, ett gospelalbum och till och med ett Elvis-album). Jag har faktiskt inte hört alla dessa men jag har fĂ„tt intrycket att Ă€ven de Ă€r ojĂ€mna.

Men de tre renodlade truckeralbum som Dale har slÀppt genom Ären har jag dÀremot utan tvekan inhandlat eftersom trucker-genren faktiskt var min första kÀrlek inom countrymusiken. Jag kan omöjligen motstÄ skivor med denna tematik. Och nu Àr vi alltsÄ Àntligen framme vid det egentliga Àmnet för denna recension.

Dales första truckersamling kom redan 1998 och hette ”Good Luck ’N’ Good Truckin’ Tonight”. Den andra skivan som bara kallades ”Truckin’ Sessions vol 2” och som till stor del bestod av truckerlĂ„tar som Dale ursprungligen spritt ut pĂ„ sina vanliga skivor slĂ€pptes sedan 2009. Och nĂ€r vol 3 i Ă„r blev fĂ€rdig slĂ€ppte man alltsĂ„ i Ă„r en trippel-cd med hela trilogin pĂ„ en gĂ„ng för ungefĂ€r samma pris som en vanlig cd. Har man inte de tidigare plattorna Ă€r detta alltsĂ„ ett riktigt klipp.

För hÀr fÄr man konstatera att Dale faktiskt gjort en stor kulturgÀrning. Som fÄ andra har han med gott resultat försökt blÄsa liv i den pÄ 60-talet sÄ distinkta och framgÄngsrika truckergenren. Jag tÀnker dÄ pÄ den överlÀgsna form den fick av artister som Dale Dudley, Dick Curless, Red Sovine och kanske framförallt Bakersfields Red Simpson (den andra stora vÄgen av truckermusik under 70-talet var lite mer splittrad, pompös och Àven tramsigare).

Men Dale gör sin truckin’ riktigt bra. Med stor respekt och kĂ€rlek för traditionen hos de nĂ€mnda artisterna. Kanske beror det pĂ„ att arvet frĂ„n fadern som tydligen var chaffis. Visst finns det en del svagare spĂ„r pĂ„ dessa skivor ocksĂ„ men överlag hĂ„ller lĂ„tarna god kvalitet. Texterna fokuserar som sig bör pĂ„ truckerlivets mĂ„nga olika aspekter och kĂ€nslolĂ€gen och Dale och hans Lone Stars har absolut förmĂ„gan att fĂ„ till det dĂ€r omisskĂ€nnliga och rĂ€tta truckergunget. Det finns ocksĂ„ en fin variation mellan skĂ€mtsammare och allvarligare lĂ„tar, mellan snabbare spĂ„r och ballader.

Det Ă€r helt enkelt nĂ„got speciellt med lĂ„tarna om vĂ€gens hjĂ€ltar som pĂ„ ett oslagsbart sĂ€tt fĂ„ngar storheten i countrymusikens vardagsrealism. Dale förstĂ„r detta och han behĂ€rskar genrens konventioner till perfektion. Detta Ă€r framförallt lĂ„tar om det vardagliga slitet, tröttheten och ledan men ocksĂ„ glĂ€djen och friheten pĂ„ vĂ€gen. Tillhör man dem som liksom jag med ömhet ser tillbaka pĂ„ tiden nĂ€r det lĂ„g en bensinstation i varje by och varje station hade en lĂ„da full av kassetter med truckermusik sĂ„ Ă€r detta en nostalgitripp vĂ€l vĂ€rd pengarna. Åter talar vi alltsĂ„ om ett förvaltande, snarare Ă€n ett förnyande av traditionen. HĂ€r fĂ„r ni musik som frammanar lukten av ljuvlig dieselrök och den taktfasta rytmen frĂ„n 18 hjulaxlar.

LĂ„tar som ”Makin’ Up Time”, ”Exit 109”, ”Drag ’N’ Fly”, ”Truckin’ Man”, “Let This Trucker Go”, ”No Help Wanted”, “I Live On Truckin’ Time”, “I’m a Truckin’” och “Suicide Sam” - för att bara nĂ€mna en handfull av alla höjdpunkter pĂ„ dessa skivor – hĂ„ller hög klass och tĂ„l att placeras bredvid de gamla klassikerna inom genren.För fördjupning lyssna Àven pÄ:

Red Simpson: Kungen bland truckerartister som pÄ Capitol slÀppte flera fina och kÀrva truckersamlingar under 60- och 70-talet. En del av albumen finns som 2for1-cds och Razor & Tie har ocksÄ slÀppt en hyfsat 1-cd-samling. Men Bear Family har naturligtvis samlat allt han gjorde i en box.

Dick Curless: En annan fantastisk artist som Bear Family slĂ€ppt flera boxar med. Var mycket mer Ă€n bara trucker-artist men hans klassiker som ”Tombstone Every Mile”, ”Drag ’Em Off The Interstate and Sock It To ’Em Blues” m.m. tillhör de allra mest odödliga klassikerna inom truckergenren. Hans fantastiska dundrande röst Ă€r enastĂ„ende. Hans original-LPs kan vara svĂ„rare att fĂ„ tag pĂ„ men det Ă€r vackra alster.

Dave Dudley: En annan man med mĂ€ktig stĂ€mma som tidvis specialiserade sig pĂ„ truckermusiken och fick nĂ„gra av genrens största hits i ”Six Days On The Road” och ”Truck Drivin’ Son of a Gun”. Men Ă€nnu bĂ€ttre Ă€r otaliga mindre kĂ€nda pĂ€rlor som ”Through Hell and Half of Georgia”, ”Jack-Knife”, ”Pullin’ Double” och ”Been Around the Horn”. TyvĂ€rr finns det sĂ„ vitt jag vet ingen riktigt bra samling dĂ€r dessa plockats samman utan man fĂ„r helt enkelt jaga de gamla vinylplattorna.

Red Sovine: Kungen av de uber-sentimentala recitationerna (”Teddy Bear”, ”Giddy-Up-Go”, ”Little Joe” och ”Phantom 309” tillhör de nĂ„gra av hans klassiker) men han kunde ocksĂ„ göra lite hĂ„rdare truckermusik som t.ex. den fina ”Woman Behind the Man Behind the Wheel”.

Slim Dusty: Jag kan i detta sammanhang inte inte heller lÄta bli att nÀmna Australiens store son som under sin lÄnga karriÀr faktiskt slÀppte inte mindre Àn 6 renodlade truckerskivor av hög klass. Dessa Àr dock mÀrkligt svÄra att fÄ tag i hÀr i Europa.

Sen finns det otaliga samlingsalbum och framförallt kassettband(!) med hundratals lÄtar frÄn mindre kÀnda truckerartister som Del Reeves, Johnny Dollar, Willis Brothers, Johnny Nesbitt m.fl. Det Àr bara att leta i loppislÄdorna.

Och nu har jag inte ens gĂ„tt in pĂ„ den tyska truckermusiken
 den Ă€r en historia för sig 


/Roger Jönsson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.