Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Mickwee, Kelley
Your Used To Live Here
(Blue Rose )

Kelley Mickwee har tidigare varit en av rösterna I Tennessee-baserade folkduon Jed & Kelley och senare som en del av trion The Trishas.

Men nu är Kelley på egna äventyr och hennes debutalbum “You Used To Live Here” sätter direkt en Aretha-Memphis-Ronstadt-känsla redan på inledande “River Girl”.

»I come from cotton,
I come from the mud.
And I know what this water
can do when she floods.«

Det elektriska pianot sätter tonen och snygg gitarr och orgelharmoni bygger direkt upp en själfull längtan till Södern. Musiken hänger i luften som landskapets luftfuktighet och via Mickwees röst så fylls helheten på med nästan andliga förtecken. För mig hade det gärna fått varit ett ljudspår till tv-serien ”True Detective”.

Den största förändringen jämfört med Kelleys tid i The Trishas är hennes sånginsats. Hennes röst har blivit mer själfull och får ibland ett stänk av gospel. Vilket bara är till hennes fördel. Det ger en dynamik på hennes musik och skapar en spännande fusion med hennes Americanarötter.

Mickwee och hennes drömband av musiker från Memphis spelade in albumet live i vardagsrummet i en herrgård i Memphis. Albumet har sju spår som totalt bara är 32 minuter. Men det är en dryga halvtimme där Mickwee visar sin begåvning som både låtskrivare och sångerska. Även de två covervalen, John Fullbright s »Blameless« och »Dark Side of Town«, skriven av Eliza och Nancy Gilkyson, hanterar hon respektfullt men absolut på sitt eget sätt.

Hon återuppfinner sig själv i sitt Memphis och det är absolut den bästa musik som hon har gjort hittills.

Det känns som hon startar om sin karriär nu och har börjat med ett utmärkt debutalbum. Vi väntar på mer.

/Thomas Lundvall

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.