Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
King Creosote
From Scotland With Love
(Domino Records)

King Creosote, alias Kenny Anderson var ledare för Skottlands »Fifes Fence Collective«, ett kollektiv som gett upphov till ett skivbolag, festivaler och som ett hem för artister som till exempel den lite väl bortglömda men fenomenala James Yorkston.

Anderson har närmare 40 album på sin meritlista. Dels från sin egen solokarriär men också från en mängd samarbeten och sidoprojekt. Senast ”Diamond Mine”, den Mercury-nominerade album han gjorde med engelska elektroniska musikern Jon Hopkins. Absolut lyssningsvärd.

På hans nya album ”From Scotland With Love” samarbetar Kenny med regissören Virginia Heath och musiken är ljudspår till hennes film om Skottland som hon gjort med hjälp av bl a dokumentära bilder från början av nittonhundratalet. En hyllning till deras gemensamma land.

Men albumet fungerar alldeles utmärkt på egen hand. King Creosotes musik och texter bygger in teman som arbete, kärlek, förlust, krig och emigration. Hans ton är alltid empatisk men blir aldrig för sentimental. Och någonstans tror jag ambitionen varit att förena dåtid och nutid i både text, bild och musik.

Det är melankoliskt som så ofta i skotsk popmusik och det är berättelser med smärta med vackra melodier - men framförallt är det hans bästa album sedan 2006 års ”KC Rules OK”.

/Thomas Lundvall

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.