Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Turner, Reed
Ghosts In The Attic
(reedturner.com)

Det fortsÀtter att vÀlla ut CD-album pÄ marknaden, trots att det bara finns en liten klick kvar vad betrÀffar antalet skivbutiker. Och det har vÀl aldlrig funnits sÄ mÄnga skivbolag som nu. Förr fanns det ett antal stora och vÀrldsomspÀnnande multinationella bolag som jobbade med en tung men vÀloljad apparat. De stora bolagen pysslade med allt frÄn inspelning i egna studios till marknadsföring av den fÀrdiga produkten. Det handlade ocksÄ om design av CD-asken, pÄkostat pressmaterial och specialintervjuer för de största och viktigaste tidningarna och magasinen. Och nÀr allt detta var klart, började det verkliga lanseringsarbetet med artisterna pÄ turné, pÄkostade videoproduktioner för visning pÄ MTV och andra 24-timmars musikkanaler. Under de stora bolagen jobbade mindre bolag efter i princip samma mall. Den enda stora skillnaden var att smÄbolag inte hade sÄ mycket kosing att sÀtta i rullning. Allt som behövde göras fick bekostas med en mindre budget. Listiga bolag kunde ibland hitta pÄ trix, som gav stor publicitet till en mindre lansering.

Men hur gÄr det till nu, dÄ? Ja, alla de stora tunga bolagen lider av samma problem som de smÄ. Och frÄgan Àr: finns det köpare nÀr det inte finns butiker? Kan man överleva nÀr alla lyssnar pÄ Spotify, istÀllet för att köpa CD-album?
Och nu kommer jag Àntligen fram till hur verkligheten ser ut idag: det har aldrig funnits sÄ mÄnga skivbolag som nu!
De som finns idag Àr pyttesmÄ, jobbar med smÄ resurser och kan inte hÄlla pÄ med nÄgra jippon att tala om. Och, hör och hÀpna, ofta Àr det artisten sjÀlv som ligger bakom bolaget som producerar plattorna. Distributionen gÄr ofta till som sÄ, att artisten/bolagschefen sÀljer sina plattor sjÀlv i samband med sina spelningar.

Men blir det bra musik och intressanta plattor nÀr allt arbete, all entusiasm och allt annat mÄste ske i lÄngsam takt och i liten skala?

Svaret Àr: lyssna pÄ Reed Turner, en ung Austin-kille som spelar sina egna lÄtar pÄ CD-albumet Ghosts In The Attic!
Det handlar om en röst som Àr helt magifik för den sortens musik som han skriver och producerar. En röst som man inte tröttnar pÄ.

Det handlar om lÄtar som biter sig fast. LÄtar med texter som berÀttar smÄ historier, till och med en spökhistoria. Det handlar om ett sÀtt att göra folkrock till en ny och modern Americana-genre med dragning Ät pop. SjÀlv tycker jag att det handlar om en perfekt och stÀmningsfull nattmusik.

Reed Turner har redan belönats med ett par fina musikpriser, han turnerar runt om i USA och hans nya CD-album slÀpper han pÄ eget bolag.

Hoppas du hittar den i en skivbutik som vÀgrar dö.

/Rune HĂ€ger

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.