Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
First Aid Kit
Stay Gold
(Jagadamba/Sony)

Rösterna är systrarna Söderbergs självklara trumfkort. De är utmärkt sammanflätade, fint harmonierande och individuellt tillräckligt ointressanta för att den idoga och oskiljaktiga endräkten ska kännas fullt motiverad.

Trots sporadiska stunder av inspirerat komponerande som slog välkomna hål på en i övrigt väl luftslottsartad estetik, var det också främst de vokala insatserna som bidrog till att göra First Aid Kits »The Lion’s Roar« till ett tämligen habilt album. På nya »Stay Gold« sjunger systrarna fortfarande utmärkt, men det räcker föga som förlåtande kvalitet på ett album som i övrigt helt saknar nerv.

Hur bombastiskt slipat och audiovisuellt moget albumet än må vara har duons countrypop nämligen sällan låtit så här odynamisk. Med en naiv och i alla avseenden grovhuggen tolkning av de många amerikanska musiktraditionernas ramverk är det förstås ingen överraskning att slutresultatet låter förtvivlat manierat. Det är ett textboksmässigt förhållande till uttrycken som får fritt spelrum här, kontrastlöst och sorgligt statiskt.

Visst finns här ljusglimtar i försiktigt smäckra »Cedar Lane« och den avslutande »A Long Time Ago«. Men det är undantag på ett album fullt av robotisk, pliktskyldig och bedrövligt enkelspårig popmusik, som gör anspråk på musikalisk tillhörighet större än vad den någonsin är tillnärmelsevis nära att mäkta med.

/Mark Andersson

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.