Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Californa Honeydrops, The
Like You Mean It
(Tubetone Records)

För några månader sedan skrev jag här om ett sensationellt stämningsskapande band som heter The Mercy Brothers.

Deras musik är så där oerhört positiv att man inte kan sitta stilla och lyssna, man måste röra sig, man måste dansa med sig själv om man är ensam. Aldrig trodde jag att det kunde dyka upp ett annat band som utdelar samma förnöjsamhet och glädje för sina lyssnare. Ja, The California Honeydrops är faktiskt ännu roligare att lyssna på och jag undrar bara hur kul det kan vara att se bandet livs levande hemma i Oakland, Kalifornien. För det här är en liveplatta av den där sorten som lyckas få med sig publikkänslan ända in i vardagsrummet där hemma. Och de har en publik som är, som man säger, med på noterna.

Bandet bildades av Lech Wierynski, vars föräldrar smög iväg från det då kommunistiska Polen, och han var bara en liten grabb när han började intressera sig för amerikansk musik. Hans karriär kom igång genom spelningar på stan, i T-banan och överallt där det fanns en publik. Han skrev egna låtar, som tydligen passade publiken, för det blev både pengar och applåder. När han förstod att hans bluesbaserade gladjazz gick hem, kopplade han in ett par musikaliska kompisar i bandet och de fick snart spela på festivaler både runt om i USA och ända borta i Europa.

Nu rullar det på för The California Honeydrops och jag tycker att nya plattan bör säljas på apotek. För den har nog bättre effekt än många receptfria lyckopiller.

Det är som sagt en liveplatta. Men inte nog med det. Till inspelningen bjöd bandet in ett helt gäng kompisar som tillsammans får varje låt att bli något extra. Det gungar och svänger när 17-18 gäster med olika instrument blandar sig med det fem man starka värdfolket.

Var läste jag en artikel om att rätt musik har en fantastisk kraft att höja humöret hos många med psykologiska problem? Om det stämmer, så är det en bra idé att skaffa både The Mercy Brothers och The California Honeydrops på CD. I det här fallet kan man överdosera utan skadliga bieffekter. Rock on!

/Rune Häger

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.