Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Klein, Jess
Behind A Veil
(Blue Rose Records)

Nu har jag hittat en ny Tift Merritt! Fast det var inte jättesnabbt jobbat då Jess gett ut skivor i 15 år, »Behind a Veil« är hennes åttonde album.

Hon har en helt underbar röst som matchas av ett mycket smakfullt band: Billy Masters (gitarr), Mark Addison (orgel, piano, bas med mera) och Jeremy Bow (trummor).

Efter att ha vuxit upp i Rochester, New York och börjat skriva låtar som student i Kingston, Jamaica avslutade hon sina studier i Brooklyn och flyttade sen till Boston där hon började uppträda på småställen.

Fast det avgörande steget mot den här fullträffen till skiva måste vara hennes flytt till Austin 2008 där hon snart började samarbeta med våra lokala hjältar Jimmy LaFave, Jon Dee Graham, Slaid Cleaves, Randy Weeks, Butch Hancock, Jimmie Dale Gilmore, Ray Bonneville, Will Sexton och Radney Foster. Redan 2009 kom första Austin-skivan »Bound To Love«.

Titellåten »(The Beauty Lives) Behind a Veil« illustreras på det inte helt lyckade modemagasins-glossiga omslaget med Jess fladdrandes förbi med en slöja mellan de utsträckta armarna iklädd platåboots och supervida byxor. Men låt er inte luras av det för Jess är »The Real Deal« och en singer-songwriter som verkligen kan sjunga lugnt och själfullt men den här skivan svänger också rejält i en skön blandning av rock, countrysoul & honky-tonk. Den känns hoppfull och framåtblickande trots att låtarna skrevs då Jess översköljdes av känslor efter två smärtsamma förluster: hennes pappas bortgång och slutet på ett långvarigt förhållande.

Svårt att lyfta fram favoriter från en så helgjuten platta men första halvan med nummer som »Wilson Street Serenade«, »Lovers and Friends«, »Beautiful Child« och »Tell Me This Is Love« skojar man inte med.

Detta är ett fynd för Tift Merritt-fans och given på min årsbästalista så jag tar mina jämförelser ett steg till: Tänk er en mix av Linda Ronstadt, Ellen Foley och Tanya Tucker!

/Urban Henriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.