Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
June, Valerie
PushinÂŽ Against A Stone
(Concord)

Man försöker hÀnga med. Ta till sig all ny musik som man lÀser om, lyssnar pÄ och letar fram sjÀlv via vÄra moderna tiders alla hjÀlpmedels stÀndiga flöde av ny musik. Och oavsett om det rör sig om en samling med amerikansk blues frÄn 30-talet, nya tuareger frÄn vÀst-Afrika eller nyaste nytt frÄn vÀstvÀrldens överflöd sÄ blir man alltid lika glad och överraskad nÀr man hittar artister som anvÀnder det traditionella för att göra det till nyaste nytt.

Valerie Junes fjĂ€rde album gavs ut redan i maj men jag har fastnat för det först nu. Nu, nĂ„gon mĂ„nad efter den svenska fantastiska sommaren. Hon kommer frĂ„n Tennessee med bĂ„de Memphis och Nashville inom rĂ€ckhĂ„ll. Hon gör lĂ„tar som fĂ„r en att tĂ€nka country, blues, gospel, soul och sĂ„ mycket annat. Hon spelar gitarr, banjo och ukulele och pĂ„ albumet ”PushinÂŽ Against A Stone” Ă€r varenda lĂ„t en egen utplockad pĂ€rla.

I kyrkan fick hon lÀra kÀnna gospel-musiken, med sin pappa fick hon lyssna pÄ R&B och soul, vilket senare ledde till att hon hjÀlpte pappa artistpromotorn med att affischera hemstaden för konserter med Prince och Bobby Womack. Nu har The Black Keys frontman och producent Dan Auerbach varit producent. Mannen som har rockhistorien i innerfickan och kombinerar den med nyskapande produktioner och pÄhittigheter.

Albumet lyckas inte riktigt bilda nÄgon helhet, men det Àr en bisak. Det blandas stilar och sÄnger pÄ ett mÀrkvÀrdigt sÀtt. Men allt starkt rotad i den amerikanska södern, ledd exemplariskt av en mycket begÄvad musiker och sÄngerska. Dessutom Àr omslaget sÀkert ett av Ärets snyggaste - vilket ger lite extrapoÀng i min vÀrld.

Valerie June gör det gamla soundet nytt igen. 2014 blir hennes stora genombrottsÄr.

/Thomas Lundvall

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.