Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Wright, Brian
Rattle Their Chains
(Sugar Hill Records)

”Red Rooster Social Club” sammanfattar mycket av det Brian Wright vill sĂ€ga med sin musik. Det Ă€r en underbar ballad som bĂ€r sĂ„ mycket Texas song writing i sig som det bara gĂ„r. Arvet efter Guy Clark, Townes Van Zandt, Joe Ely, Jimmie Dale Gilmore och Steve Earl finns dĂ€r sĂ„ vĂ„rdat och utvecklat. En banjo bĂ€r melodin framĂ„t melankolisk och ensamt medan en accordion svĂ€var runt, under och över texten pĂ„ denna isolerade bar.

Just south on the highway, just past the county line
If you’re looking for trouble, you’re as likely gonna find it
If you’re looking for a lover, or had one leave you behind
Come in and make yourself at home


Möjligen Ă€r detta dessa band till det förflutna som Ă€r de kedjor som Brian menar att han skakar och som binder honom till nĂ„got han vill göra sig av med. Medan den fina föregĂ„ngaren House Of Fire frĂ„n 2011 bejakade inre demoner öppnar ”Rattle Their Chains upp för en öppnare vĂ€rld. Sedan föregĂ„ngaren har han flyttat med sin familj frĂ„n Los Angeles till Nashville och har funderat över sina rötter i Waco, Texas, sina musikaliska influenser, död i familjen och en dotters födelse.

NĂ€r man lyssnar till ”CanÂŽt Stand To Listen” kan man inte lĂ„ta bli att kĂ€nna anden efter Guy Clarks ”Desperadoes Waiting For A Train” svĂ€va över sĂ„ngen. Ingen nostalgi i den fĂ„ngande melodiösa ”We DonÂŽt Live There” som mycket vĂ€l skulle kunna komma frĂ„n en sĂ„ng av John Hiatt. AtmosfĂ€rrika ”The Good Dead Queen” utvecklas till en lĂ„ngsam countryvals dĂ€r Brian uttrycker sin skrĂ€ck för det förflutna och de spöken han inte kan skaka av sig. ”Hear What I Want” Ă€r kanske den mest lĂ€ttsamt popiga sĂ„ngen pĂ„ plattan med sitt svĂ€vande flyt och sin lĂ€ttsamma flickkör och visselinslag. Men texten Ă€r allvarligare Ă€n sĂ„, om hur sĂ„ngaren vill tysta ner alla som inte sĂ€ger det som passar. Och ”Face Of The Earth” Ă€r sĂ„ mycket klassik country som det gĂ„r att göra, med en fint piano som för sĂ„ngen framĂ„t tillsammans med gitarr och lapsteel. ”No Casanova left”

Brian Wright sjunger med varm, rund och personlig sÄngröst med en lite skorrande biton. Han spelar dessutom en kraftfullt bluesig gitarr. Medan House On Fire mest var ett ensamt verk sÄ har han pÄ Rattle Their Chains ett större band till sin hjÀlp, Àven om listan av instrument han sjÀlv trakterar Àr riktigt lÄng. Med det Àr ett tjockare men ÀndÄ mer uppslÀppt sound hÀr.

MinnesvĂ€rda situationer och karaktĂ€rer dyker upp hĂ€r och dĂ€r i de bĂ„de knivskarpa och mjukt formade fraserna. Även om den kan uppfattas som lite spretig Ă€r Rattle Their Chains ett tydlig steg framĂ„t i den musikaliska utvecklingen.

För Brian Wright Àr en av dessa mÄnga goda singer songwriters frÄn Texas som vet hur man omsorgsfullt sÀtter samman en precis text, vet hur man ska hantera en melodi med bÄde country och pop i sig och med arrangemang som bÄde bÀr och lyfter. Det har han visat hÀr.

/Staffan Solding

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.