Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Crankshaft & The Gear Grinders
What You Gonna Do
(Egen utgivning)

Det finns en TV-dokumentĂ€r som handlar om musiklivet i Minneapolis. Titeln Ă€r sjĂ€lvklar: »Stan Ă€r sĂ„ kall att musiken mĂ„ste vara het« lyder den i en nĂ„gorlunda fri översĂ€ttning.

Jag har aldrig varit dĂ€r, men jag har börjat rota i skivsamlingen för att se om jag har nĂ„gra plattor som kan stilla min hastigt uppkomna nyfikenhet pĂ„ denna musikaliska metropol, belĂ€gen lĂ„ngt ute pĂ„ den amerikanska vischan i Minnesota. Minneapolis lĂ€r varaa en kreativ stad, dĂ€r musik hör till de kulturyttringar som drar till sig bĂ„de utövare och en stor publik. Man rör sig i det Warehouse District som Prince, stans store son, uppmĂ€rksammade i filmen Purple Rain. Det var hĂ€r musiklivet började blomstra i slutet av 1970-talet och hĂ€r lockar sedan dess klubben First Avenue, som Ă€r stans motsvarighet till Malmös KB. Bland de lokala banden som har debuterat hĂ€r och sedan blivit stora ute i vĂ€rlden kan nĂ€mnas Paul Westerberg & The Replacements, HĂŒsker DĂŒ, Soul Asylum m. fl.

Och snabbt var det fler och fler artister frÄn hela USA, som sÄg till att lÀgga in besök i Minneapolis pÄ turnéplanen. För gick det bra hÀr, dÄ gick det bra i resten av vÀrlden. Joe Cocker, U2, Tina Turner och Ramones hör till dem som vet detta.

Men nu skulle det handla om en trio som heter Crankshaft & The Gear Grinders, som jag tror blir Minneapolis nÀsta exportvara. Bandet leds av sÄngaren, gitarristen samt kompositören Alexander Larson, en av mÄnga med svenskklingande namn som finns i det hÀr omrÄdet.

Bandet Àr en trio som snabbt vÀxer upp till nÀstan ett storband i de lÄtar som krÀver blÄs eller nÄgot annat som förstÀrker det som behöver förstÀrkas.

Texterna Àr raka, enkla och lÀttsamma Àven nÀr de Àr allvarliga. I musiken spÄrar man detaljer tillbaka i tiden Ànda till Eddie Cochrans och Ricky Nelsons gamla singlar. Men det sammanlagda intrycket blir att Crankshaft & Co gör musik för 2000-talet med hjÀlp av lÄtar som alla kan ta till sig, i alla fall alla som gillar pop, rock, blues, swing och country.

Och Alex Larson Àr en man som vet vad han vill. För att inspelningen av plattan skull fÄ rÀtt sound, ville han inte gÄ till en vanlig studio. Det rÀtta ljudet, menade han, skulle man fÄ om alltihop spelades in i en gammaldags trÀlada med vÀggar av plankor och med stor rymd och högt till taket. Han hittade en gammal lada som han tillsammans med kompisar byggde om sÄ att den blev precis som han ville ha den. Den kan studeras i det bifogade texthÀftet. Crazy? Ja, men kul.

/Rune HĂ€ger


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.