Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Reiersrud, Knut
Aftonblues
(Bluestown Record)

1973 nÄdde Àven svensk radio in i grannlandet Norge. Radiomottagarna hade nÄtt en sÄdan kapacitet att de svenska bluesprogrammen Aftonblues och Mera Blues kunde fÄngas upp och avlyssnas av en 12-Ärig musikhungrig Knut Reiersrud. Den musik de bjöd pÄ satta outplÄnliga spÄr. SpÄr som Ànnu idag 40 Är senare finns djupt rotade och Àlskade.

HÀr har Knut Reiersrud plockat fram 12 lÄtar som kommer frÄn detta det första Ärets lyssnande. 12 lÄtar som han inte gör covers pÄ, utan egna tolkningar. Förutom att Knut Àr en lysande gitarrist Àr det just hÀr i förmÄgan att tolka och skapa egna versioner som skiljer honom frÄn mÄnga andra bland dagens countrybluesframförare. Medan mÄnga andra gör karbonlika kopior som spelas med enorm frenesi och intensitet har Knut lagt en decimeter luft mellan sig sjÀlv och lÄten han har valt att framföra. Det Àr i denna decimeter luft som han andas, det Àr hÀr vÀrmen samlas och det Àr dÀr han hittar den korta distans som behövs för att göra det till nÄgot helt eget. Vilket han gör alldeles lysande.

Inspirationen kommer frĂ„n olika stilar inom countrybluesen. TĂ„lmodig trĂ€ning gjorde sitt till. Resultatet Ă€r enastĂ„ende. I ”Blind Blake” bjuder han pĂ„ olika Piedemontbluesriff, i ”Rowdy Blues” Tommy Johnsoninspirerad Mississippi Deltablues, i ”James Alley Blues” en tidig songster av Richard ”Rabbit” Brown frĂ„n New Orleans och i ”Greasy Greens” en medicine show blues frĂ„n Peg Leg Sam. Och det var just Peg Leg Sam som gav Knut inspirationen till att lĂ€ra sig spela munspel. Som han sedan ocksĂ„ Ă„terkommer till i den reellika ”NoahÂŽs Harp” frĂ„n Noah Lewis. ”When Shadows Fall” Ă€r en poplĂ„t frĂ„n 30-talet som Knut hĂ€r gör sin instrumentala version av. Inspirationen kommer frĂ„n Snooks Eaglin. Andra inspirationskĂ€llor Ă€r Bo Carter och Scrapper Blackwell, tvĂ„ legendomsusade bluesgitarrister. Scrappers ”Back Door Blues” ser Knuts som den svĂ„raste utmaning han har haft. Den blir ocksĂ„ en av de starkaste lĂ„tarna pĂ„ plattan. En annan som ocksĂ„ hör hit Ă€r hans version av Tommy Johnsons ”Bye Bye Blues”. Kanske en av de bĂ€sta blueslĂ„tar som har gjort, och Knut gör den all rĂ€ttvisa pĂ„ sitt personliga sĂ€tt. Samma gĂ€ller Robert Johnsons ”From Four Until Late” som han hĂ€r vĂ€ljer att spela med lapsteel. Ett hĂ€rligt grepp.

Som avslutning bjuder Knut pĂ„ en sĂ„ ovanlig sak som ragtimeklassikern ”The Entertainer” pĂ„ gitarr. Det kunde ha blivit en avslagen trĂ„kig avslutning med en av de mest spelade ragtimelĂ„tar vi kĂ€nner till. Nu blir det istĂ€llet en ny upplevelse i ett nytt format. En vĂ€rdig avslutning.

Nu Ă€r det sĂ„, att Knut Ă€ven spelar piano. Och det visar han med att ge sin version av St. Louis Jimmys ”I Have Had My Fun”, som han ocksĂ„ spelade in tillsammans med Sunnyland Slim 1984.

Som bonus pĂ„ plattan finns ett helt annat kapitel ur Knut Reiersruds lĂ„nga musikerkarriĂ€r. HĂ€r hoppar vi fram tio Ă„r i tiden till en turnĂ© med Dr John och en konsert med Prince. ”Blinded By Love” skriven av Dr. John och Doc Pomus övergĂ„r i Princes ”Sometimes It Snows In April”. För mig kĂ€nns det fel att hĂ€r fĂ„ dessa lĂ„tar sĂ„ helt olika de tidigare spĂ„ren. Det kĂ€nns mer som ett avstamp in i ett nytt kapitel i Knut Reiersruds musikaliska utveckling. Vilket vi ser fram emot med stort intresse.

Jag mÄste ocksÄ sÀga nÄgra ord om CD-fodralet. Omslaget Àr bild av Knuts i sin ungdom i samma miljö som bilden av Robert Johnson frÄn det tecknade omslag som fanns pÄ Johnsons första Äterutgivning. Sedan finns hÀr ocksÄ fotot pÄ Knut av idag men som han skulle ha sett ut pÄ 20-talet. Ja, i en Blind Lemon Jeffersonpose.

Speciellt skoj Àr det ocksÄ att höra, att Mera blues en gÄng i tiden bidrog till ett bluesintresse i den hÀr omfattningen.

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.