Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
House, Son
Library Of Congress Recordings 1941-1942
(Document Records)

Detta Àr kanske vÀrldshistoriens viktigaste fÀltinspelningar. I alla fall bluesens. Alan Lomax gav sig 1941 Äter ut pÄ uppdrag av Archive of Folk Song at the Library of Congress i Washington för att dokumentera den amerikanska folksÄngstraditionens olika skepnader. Redan 1933 hade han med sin fader, den legendariske John Lomax, varit i dessa trakyter av Mississippi. Tanken var att dokumentera den afro-amerikanska kulturen i de södra delarna av USA.

De kom till Stovall Plantation och spelade in en ung McKinley Morganfield, som sedan skulle bli kĂ€nd som Muddy Waters. Med pĂ„ inspelningarna var violinisten Henry ”Son” Sims, som sedan visade vĂ€gen till Son House, som arbetade som traktorförare pĂ„ en plantage nĂ€ra Robinsonville. Den 3 september samlades Son House, Willie Brown, FiddlinÂŽ Joe Martin och Leroy Williams i ClarkÂŽs lanthandel i Clark, Mississippi. Vald dĂ€rför att det var den byggnaden i trakten som hade fĂ„tt elektricitet indraget. En nödvĂ€ndighet för att driva inspelningsapparaterna. Lanthandel lĂ„g nĂ€ra jĂ€rnvĂ€gen och pĂ„ tvĂ„ av inspelningarna hör man ocksĂ„ tĂ„get tuffa förbi.

Son House var ingen okÀnd artist. Han hade spelat in för Paramount redan 1930. Egentligen var det Charlie Patton Paramount skulle spela in men Son House hade följt med till Grafton, Wisconsin. Nio sÄnger spelades in med Son House och Ätta gavs ut utan nÄgon större framgÄng. Det var vetskapen om dessa inspelningar som lockade Alan att denna gÄng inte bara spela in okÀnda lokala förmÄgor. De tre första inspelningarna gjordes med fullt band, ytterligare tvÄ med delar av bandet och en med Son House ensam.

Son House föddes 1902 och var 40 Är nÀra Alan Lomax spelade in honom. Han vÀxte upp i musikalisk familj med kyrkan som samlingspunkt. 1925 bytte Son House sida och gick över till bluesen. Slidegitarrspelet fÀngslade honom mer Àn Guds ord. Inspirerad av Reuben Lacy, Robert Johnson och Charlie Patton utvecklade han en egen mycket personlig stil. Det genom Ären vÀldokumenterade vacklandet mellan flaskan och bibeln utvecklat av inre demoner har sÀkerligen ocksÄ en pÄverkan pÄ den intensitet och kraft som Son House levererade i sin blues.

Alan Lomax Ă„terkom till Robinsonville i juli Ă„ret dĂ€rpĂ„ och gjorde elva sĂ„nginspelningar och sex intervjuer. Inspelningarna Ă€r exempel pĂ„ det bĂ€sta Deltablusen har att bjuda. Det var frĂ€mst intensiteten, anslaget och den grova brĂ€nnande rösten som gjorde Son House sĂ„ intressant. Till detta kom att hans sĂ„nger var fragment av andra fina bluessĂ„nger i kombination med egna strofer. Det stora mĂ€sterverket kom att bli ”The Jinx Blues Part 1 and 2”. Obetalbar i sin storhet.

1943 flyttade Son House till Rochester och det skulle dröja Ànda till 1964 innan Son House blev ÄterupptÀckt och pÄ nytt kunde fortsÀtta sin artist- och skivkarriÀr under ytterligare nÄgra Är. DÀrför har dessa fÀltinspelningar som Alan Lomax gjorde 1941 och 1942 med Son House blivit ett exempel pÄ hur Son House lÀt pÄ höjdpunkten av sin musikaliska utveckling och nÀr Deltabluesen var som bÀst.

En utgivning som ingen fÄr missa.

/Staffan Solding


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.