Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Treetop Flyers
The Mountain Moves
(Loose)

Amerikanska piloter som på låg höjd härjade i Vietnam och som när kriget var över kom tillbaka till ett land som inte hade något att ge tillbaka till dem kallade sig själva för ”the treetop flyers”. Något som Stephen Stills gjorde en, lite bortglömd, men fantastisk låt av. Finns på samlingen ”Just Roll Tape” och även i nyss utgivna boxen ”Carry On”.

Och det är mycket ”amerikanskt västkustsound” i detta debutalbum med gruppen som har tagit namnet från Stills låt. Men Treetop Flyers kommer från London vilket är svårt att förstå första gången man hör deras debutalbum ”The Mountain Moves”.

Men det finns absolut brittiska influenser på skivan. Speciellt i texterna. Men den stora styrkan med ”The Mountain Moves” är inte influenserna utan deras helt egna sound där varje låt har sina individuella egenheter.

Sångaren Reid Morrison kan ibland hamna farligt nära en Mick Hucknall (oops), men går aldrig för långt. Sången tror jag alterneras mellan Morrison och Sam Beard, men det är svårt att separera dem eftersom de båda har mjuka röster som är perfekt lämpade för denna typ av musik och det ypperliga gitarrspelet ligger alltid rätt och överskuggar aldrig sången.
”Houses Are Burning” är ett av albumets bästa låtar och borde vara årets sommarlåt. ”Waiting On You” är en hyllning till Morrisons bortgångna fader. En elegant melodi som faktiskt skulle kunna vara en kombination av Fleetwood Mac både före och efter Peter Green.

”Postcards” är något annorlunda från resten av spåren med en något mer ”funkigare” gitarrer under en »shoop-shoop« refräng. Vem kan motstå det?

”Roses Is In The Yard” visar den mjukare sidan av Treetop Flyers - nästan en vaggvisa där inspirationen mer kommer från Fairport Convention än amerikanska västkusten. Även albumets avslutande ”Is It Worth It” närmar sig engelsk folkrock där gitarristen har lyssnat mycket på Richard Thompson.

Inspelningen är gjord tillsammans med Bert Jansch-producenten Noah Georgsson och för mig har de tillsammans åstadkommit årets bästa debutalbum hittills. Ta med den ut i hängmattan och vila sommaren med att mixa amerikanska västkusten med Londons bästa sidor.

/Thomas Lundvall

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.