Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Staples, Mavis
One True Vine
(Anti)

Jag har en öm relation till Mavis Staples. Ända sedan 60-talet har jag varit en underdĂ„nig beundrare av Mavis, hennes charm och hennes röst. Det kĂ€nns som vi har nĂ„gon form av kontakt. I alla fall tror jag det. För i början av 80-talet gjorde Kalle Oldby och jag en genomgĂ„ng av The Staples Singers av karriĂ€r för tidningen LARM. Jag skickade en bunt tidningar och ett avrivet extra omslag till en adress jag hade fĂ„tt via en bandbokare i Chicago. Tillbaka kom ett personligt tackbrev frĂ„n Pops Staples och tidningsomslaget med tack frĂ„n alla. OcksĂ„ frĂ„n Mavis. Min beundran hĂ„ller i sig och den har inte blivit mindre av Mavis senaste album, ”One True Vine”.

Jeff Tweedy har tagit över mer av utrymmet. Jag tror ocksĂ„ att Mavis förtroende för Jeff har ökat efter det goda samarbete de hade med den förra plattan, och gett honom fler möjligheter och större pĂ„verkan. Det Ă€r i princip bara Jeff och hans son Spencer som spelar pĂ„ plattan. Jeff de mĂ„nga instrumenten och Spencer trummor och percussion. Goda ledsagare Ă€r ocksĂ„ de tre bakgrundssĂ„ngarna Donny Gerrard, Kelly Hogan och Tiffany ”Makeda” Francisco.

”One True Vine” Ă€r en mer lĂ„gmĂ€ld och eftertĂ€nksam platta. Inga stora Ă„tbörder. Det jag en gĂ„ng beundrade Mavis sĂ„ mycket för, var att hon kunde sjunga pĂ„ bĂ„de in- och utandningen och bar fram The Staples Singers med stor och tydlig röst. Det Ă€r mindre av bĂ„de det ena och det andra hĂ€r, men Ă€ndĂ„ en vĂ€ldigt tydlig Mavis Staples röst och framtoning. Lite Ă€ldre, men lika vĂ€rm och kĂ€r.

Det Ă€r ocksĂ„ en mer uttalad gospelplatta Ă€n vad vi har varit vana vid att fĂ„ frĂ„n Mavis pĂ„ senaste tiden. HĂ€r finns ett flertal traditionella sĂ„nger och de övriga har ett klart religiöst budskap. ”One True Vine” inleds med ”Holy Ghost” frĂ„n Alan Sparhawk i Low, som följs av Jeff Tweedys ”Every Step” och ”Can You Get To That” av George Clinton frĂ„n Funkadelic. Det Ă€r ocksĂ„ det spĂ„r som kommer nĂ€rmast den gamla Staples Singers-stilen. Sedan följer Jeff Tweedys ”Jesus Wept” innan den lĂ€tt svĂ€ngiga sĂ„ typiska Nick Lowe-kompositionen ”Far Celetial Shore” öppnar upp för det mer traditionella partiet, som inleds med ”What Are They Doing In Heaven Today” i marschtakt och med blĂ„s. Nu Ă€r Mavis pĂ„ sin pappas gata. Trygg och öm. Den följs av den lite ovanligare ”Sow Good Seeds”. Åter till södern med ett drag av countrybluesgospel och med Mavis bandgitarrist Rick Holmstrom pĂ„ en undanskymd gitarr. Jeffs slidegitarr dominerar ljudbilden. Att Jeff inte vill göra nĂ„gon Staples Singers-kopia eller lĂ„ta Pops gamla ande vila över inspelningarna hörs ocksĂ„ tydligt i Pops ”I Like The Things About Me”, dĂ€r en överstyrd lite ilsken gitarr inte alls pĂ„minner om det Pops skulle gjort med sitt mer vibrerande gitarrspel. HĂ€r finns ingen tydlig koppling till Pops, hans sĂ„ng och gitarrspel. Samtidigt kĂ€nner vi att hans ande svĂ€var över den musik Mavis gör. Hon Ă€r prĂ€glad av honom och hon Ă€lskar ocksĂ„ honom sĂ„ mycket för det han gjorde.

Trots detta Ă€r ”One True Vine” en Mavis Staples platta. Det Ă€r hennes val, hennes vilja, hennes sĂ„ng och uttryck som kommer fram. Hon har alltid varit stark och hĂ€r kĂ€nner vi den egna styrkan ta all plats. LĂ„gmĂ€ld men trygg, full av förtröstan.

Det finns inget att klaga pÄ. Möjligen den korta tiden. Bara 35 minuter. Men det gÄr att fÄ mer ganska snart. Missa inte chansen att se och höra henna pÄ Malmöfestivalen i augusti. Jag kommer att vara dÀr och uttrycka min beundran.

/Staffan Solding

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.