Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Lebeau, Garrett
Rise To The Grind
(Music Road Records)

Garrett Lebeau klĂ€ttrar med sitt debutalbum ”Rise To The Grind” upp pĂ„ bĂ„de EuroAmericanalistan och Roots Music Charts. Och inte utan anledning. Det Ă€r en bra debut frĂ„n denna Austinbaserade gitarrist och sĂ„ngare. Ursprungligen frĂ„n Wind River Indian Reservation som Ă€ttling till ett Ă€ktenskap mellan en fransk pĂ€lsjĂ€gare och en kvinna frĂ„n Shoshonestammen. Och nu pratar vi om de vidstrĂ€ckta öde markerna i centrala Wyoming dĂ€r musiken knappt nĂ„dde fram. NĂ€r hans far rĂ€ckte honom en gitarr i hans ungdom fanns i familjen tre plattor; Bonnie Raitt, Mary Chapin Carpenter och Thed Nitty Gritty Dirt Band. Men det var Buddy Guys ”Damn Right, IÂŽve Got The Blues” som satte igĂ„ng det hela. Inte för att kopiera Buddy Guy, utan för det anslag och djup han hörde i Buddys musikaliska anslag. Sen tog han den tid han behövde för att lĂ€ra sig spela, sjunga och komponera.

Och pÄ den vÀgen Àr det. Det vi nu hör Àr ett mer lÄgmÀlt, sparsamt anslag som för musiken lÀtt smeksamt dansande framÄt. Det Àr nÀrheten till J.J. Cale som först blir uppenbar, men samtidigt Àr det mer jazz Àn boogieshuffle och mer soul Àn rock. Andra hör ocksÄ bÄde Van Morrison, Boz Scagg och Al Green i Garretts musik. Jo, med lite god vilja sÄ. Det Àr snarare vÀldigt mycket Garrett Lebeau.

Han hetsar inte upp sig. Höjer inte rösten, och om sÄ skulle vara fallet Àr det med stor tveksamhet. Det Àr genomgÄende lÄnga lÄtar som har plats för allt som behöver sÀgas och allt som behöver spelas. Och dÄ trÀngs de inte kan jag sÀga. Det finns ett mÄtt av sökande i musiken. Men ett sökande med en vetskap om vart man vill komma.

GenomgĂ„ende Ă€r det ett vĂ€ldigt fint gitarrspel frĂ„n Garrett Lebeau. Varierat i kompet och spetsigt i solona. Till sin hjĂ€lp har han Roscoe Beck pĂ„ bas, som har spelat bakom Leonard Cohen, Robben Ford och Jennifer Warnes och J.J. Johnson trummor som Ă€ven finns med i Tedeschi Truck Band och tidigare John Mayer. PĂ„ de flesta lĂ„tarna spelas Hammond B 3 av legenden Red Young och munspelaren Guy Forsyth hoppar in pĂ„ ”Eyes On You”.

Det Àr ocksÄ alla musikerna gemensamma spel, det ansvar och den omsorg de tar för varandra som fÄr helheten att fungera. FörmÄgan att kunna vandra ut och in och upp och ner precis vid rÀtt tillfÀlle. Och sedan sÀtter Garrett Lebeau dit de mjukt elaka gitarrtonerna i det stÀmningsskapande soundet frÄn orgel, Wurlitzer, bas och trummor. Tar plats och fÄr höras.

En riktigt rolig debut.

/Staffan Solding

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.