Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
David Johnson & The Neighbourhood Choir
Friends & Family
(Egen utgivning)

David Johnson är låtskrivare, sångare och gitarrist. Han kommer ursprungligen från den kanadensiska prärien, där han växte upp i närheten av en prick på kartan som har namnet Winnipeg, Manitoba. När han var 18 började han skriva låtar, samtidigt som han studerade klassisk musik på universitetet i Montreal. Studierna fick avbrytas på grund av sjukdom och så småningom gav David sig iväg ut i världen istället för att återgå till studierna. I Venezuela fick han jobb som journalist, i Schweiz blev han musikterapeut och i Sverige utbildade han sig i klassiskt gitarrspel. Och här, i Malmö, har han stannat.

Hans flitiga låtskrivande gav naturligtvis tankar på att starta ett band att framföra dem med och i Skåne hittade han fyra musikanter som, med helt olika bakgrund, kände för att börja spela den blandning av country, folk och rock´n´roll som ibland kallas »americana« och där förebilderna kan vara alltifrån lokala kvartersband till namn som Dylan och Steve Earle och band som The Derailers.

David Johnson och hans The Neighbourhood Choir är än så länge ett lokalt kvartersband i Malmö.

Men hösten 2012 intog man Studio Möllan i Malmö och spelade in det som blev »Friends & Family«, en CD som visar upp ett band där fem individer vill skapa något nytt tillsammans och har fem dagar på sig i studion.

På den här debutplattan framträder bandet som ett homogent rockband även om alla låtarna inte är genialiska. Ett par av dem skulle jag gärna ha bytt ut mot något spetsigare. T ex balladen »Pete the Busker«, men den räddas till en del av Anders Thoréns keyboards, och »Prisoner´s Song«, en sång som snart bara blir tjatig. Desto bättre är »Crying All of the Time«, som måste vara en säker publikväckare. Tempot är uppåt och hela bandet skramlar i bakgrunden. Man tar in förstärkningar när det behövs och här gör inhopparen Johan Malmberg ett fint jobb på sin banjo. Ännu en ballad som man lätt minns när man har hört den är »Scarecrow«, som ger sig iväg i en oväntad tempohöjning mot slutet.

Malmös musikliv förstärks med David Johnson och hans kumpaner och det ska bli mycket intressant att följa bandets utveckling. För här har vi en unik möjlighet att se hur fem individer från helt olika musikaliska miljöer, kan enas och växa åt ett håll som ingen hade tänkt sig när de på olika håll spelade hårdrock, metal, reggae, jazz och blues. Och David Johnson tar chansen att visa upp sin förmåga att väva ihop innehållsrika texter om, som här, vänner och familj med musik som är lätt att ta till sig och låter mer etablerad än vad den egentligen är.

CD:n finns att köpa hos de stora nätbutikerna.

/Rune Häger

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.