Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
David Johnson & The Neighbourhood Choir
Friends & Family
(Egen utgivning)

David Johnson Àr lÄtskrivare, sÄngare och gitarrist. Han kommer ursprungligen frÄn den kanadensiska prÀrien, dÀr han vÀxte upp i nÀrheten av en prick pÄ kartan som har namnet Winnipeg, Manitoba. NÀr han var 18 började han skriva lÄtar, samtidigt som han studerade klassisk musik pÄ universitetet i Montreal. Studierna fick avbrytas pÄ grund av sjukdom och sÄ smÄningom gav David sig ivÀg ut i vÀrlden istÀllet för att ÄtergÄ till studierna. I Venezuela fick han jobb som journalist, i Schweiz blev han musikterapeut och i Sverige utbildade han sig i klassiskt gitarrspel. Och hÀr, i Malmö, har han stannat.

Hans flitiga lĂ„tskrivande gav naturligtvis tankar pĂ„ att starta ett band att framföra dem med och i SkĂ„ne hittade han fyra musikanter som, med helt olika bakgrund, kĂ€nde för att börja spela den blandning av country, folk och rockÂŽnÂŽroll som ibland kallas »americana« och dĂ€r förebilderna kan vara alltifrĂ„n lokala kvartersband till namn som Dylan och Steve Earle och band som The Derailers.

David Johnson och hans The Neighbourhood Choir Àr Àn sÄ lÀnge ett lokalt kvartersband i Malmö.

Men hösten 2012 intog man Studio Möllan i Malmö och spelade in det som blev »Friends & Family«, en CD som visar upp ett band dĂ€r fem individer vill skapa nĂ„got nytt tillsammans och har fem dagar pĂ„ sig i studion.

PĂ„ den hĂ€r debutplattan framtrĂ€der bandet som ett homogent rockband Ă€ven om alla lĂ„tarna inte Ă€r genialiska. Ett par av dem skulle jag gĂ€rna ha bytt ut mot nĂ„got spetsigare. T ex balladen »Pete the Busker«, men den rĂ€ddas till en del av Anders ThorĂ©ns keyboards, och »PrisonerÂŽs Song«, en sĂ„ng som snart bara blir tjatig. Desto bĂ€ttre Ă€r »Crying All of the Time«, som mĂ„ste vara en sĂ€ker publikvĂ€ckare. Tempot Ă€r uppĂ„t och hela bandet skramlar i bakgrunden. Man tar in förstĂ€rkningar nĂ€r det behövs och hĂ€r gör inhopparen Johan Malmberg ett fint jobb pĂ„ sin banjo. Ännu en ballad som man lĂ€tt minns nĂ€r man har hört den Ă€r »Scarecrow«, som ger sig ivĂ€g i en ovĂ€ntad tempohöjning mot slutet.

Malmös musikliv förstÀrks med David Johnson och hans kumpaner och det ska bli mycket intressant att följa bandets utveckling. För hÀr har vi en unik möjlighet att se hur fem individer frÄn helt olika musikaliska miljöer, kan enas och vÀxa Ät ett hÄll som ingen hade tÀnkt sig nÀr de pÄ olika hÄll spelade hÄrdrock, metal, reggae, jazz och blues. Och David Johnson tar chansen att visa upp sin förmÄga att vÀva ihop innehÄllsrika texter om, som hÀr, vÀnner och familj med musik som Àr lÀtt att ta till sig och lÄter mer etablerad Àn vad den egentligen Àr.

CD:n finns att köpa hos de stora nÀtbutikerna.

/Rune HĂ€ger


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.