Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
White, Kenny
Comfort In The Static
(Wildflower Records)

Kenny White Àr ett tungt namn i den amerikanska musikbranschen.

Han började som pianist i olika band under 1970-talet, dÄ han höll till i Boston. DÀrifrÄn flyttade han till NYC och fick jobb i studiobranschen, dÀr han blev ansvarig för musiken i 100-tals tevereklamspottar. Det satsades hÄrt och Kenny fick jobba med stjÀrnor som Linda Ronstadt, Gladys Knight, Dwight Yoakam, Aron Neville och mÄnga andra. Flera av spottarna har kultstatus idag i den amerikanska reklambranschen.

Kenny White blev efterhand ett namn som drog till sig Àven producentjobb för artister och band som spelade in sina plattor i New York. Bland annat har han producerat tre album för J. Geils Band och jobbat för Keith Richards och Steve Earle. Och sÄ har han en hel del filmmusik pÄ sin meritlista.

Just nu ligger han ute med ett eget album, inspelat i North Reading, en bit hemifrĂ„n Boston. »Comfort In The Static« Ă€r inte hans första, men kanske hans bĂ€sta. Det tycks i alla fall vara den allmĂ€nna meningen bland recensenterna pĂ„ Manhattan och i resten av USA.

Han Ă€r en underfundig pianist, vilket hörs inte minst nĂ€r han i lĂ„ten »Where You Are Tonight« lĂ„ter hela bunten av de musiker som han har tillgĂ„ng till i studion ta en fikapaus. De Ă€r mĂ„nga och de Ă€r bra. Men jag kan inte minnas att ha sett ett enda av namnen förrĂ€n nu. Det skulle i sĂ„ fall vara Al Anderson, om det nu Ă€r DEN Al som hĂ€r spelar gitarr i en lĂ„t?

Kenny White mÄ vara en singer/songwriter, men hans lÄtar hamnar textmÀssigt i samma landskap som Dylans och andra som berÀttar mÄngordigt om tragedier, komik, liv och död. Det Àr innehÄllsrikt och det Àr texter som tar för sig. Och lÄtarna sitter fint i frÀna arrangemang, dÀr inte minst bakgrundssÄngerskorna med Angela Reed i spetsen, gör lyssningen till en behaglig stund.

»Ă…rets album« var det mĂ„nga som skrev i amerikansk musikpress nĂ€r den kom ut.

Inte vet jag, men det Àr musik som jag gÀrna tar till mig.

/Rune HĂ€ger


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.