Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Muth, Zoe and the Lost High Rollers
Starlight Hotel
(Signature Sounds/Border/MO)

Zoe Muth och hennes Lost High Rollers debuterade förra Ă„ret och följer upp med Ă€nnu ett stycke ren, klar och jublande countrymusik. Man kunde Ă„tminstone tro det nĂ€r inledande »I’ve been gone« tar sina trumpeter frĂ„n söder om grĂ€nsen upp mot Texas och Tennessee nĂ„gonstans. Det Ă€r lysande. Texten sĂ€tter tonen ocksĂ„ med sitt klassiska stĂ€ndigt-pĂ„-vĂ€g-tema.

Överraskande sĂ„ att bli varse att Muth Ă€r frĂ„n Seattle. Hon vĂ€xte upp med klassisk rockmusik men fann snart kompletterande inspirationskĂ€llor och inte minst att det som kom ut ur hennes mun nĂ€r hon började sjunga var country. Och rösten tar lĂ„nga vĂ€gar tillbaka i tiden, rotad som den Ă€r i en tradition dĂ€r stora namn som Lynn, Dement med flera har verkat. Till och med dialekten lĂ„ter som vore Muth frĂ„n Dixie.

Allt följer trots det inte det raka countryspĂ„ret. Woody Guthrie och annan folkmusik, Hank inte minst, har pĂ„verkat Muth mycket. En titel som »Tired Worker’s Song« ligger förstĂ„s i linje med den delen av Muths musikaliska vĂ€rld.
TitelspÄret överraskar genom att vara nÄgot helt annat och lÄter mest som en tidstypiskt 70-talsrockballad, komplett med lÀngre distat gitarrsolo pÄ vad som mÄste var en Les Paul. Jag köper det ocksÄ, liksom jag köper det mesta pÄ plattan.

Ett par spÄr svajar dock en del. Muth förlitar sig dÀr pÄ att röst och framförande i övrigt skall skapa en hypnotisk stÀmning som rÀcker hela vÀgen. Det Àr dÄ inte olikt det Lucinda Williams dÄ och dÄ Àgnar sig Ät. Men Williams Àr Williams och dÀr Àr inte Zoe Muth Àn. Hon Àr mer ett löfte som har gjort Ànnu en utmÀrkt skiva.

www.tedeborg.se

/Bengt O Tedeborg

Lyssna pÄ Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.