Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Westerlund, Evan
Still crazy
(Rootsy)

Jag missade Evan Westerlunds debutverk »HowlinÂŽ at the Moon« för nĂ„gra Ă„r sedan och har Ă€nnu inte hört den. FrĂ€mst beror det vĂ€l pĂ„ att jag lyssnar pĂ„ mycket mer Ă€n country och att det finns perioder dĂ„ en musikstil, till exempel country, inte har förmĂ„gan att trĂ€nga sig in och sno Ă„t sig en bit av utrymmet. Det gör kanske inte sĂ„ mycket, för det gĂ„r ju alltid att lyssna ikapp sig sjĂ€lv. Hur debutplattan lĂ€t och vad som har hĂ€nt i hans musikaliska utveckling gĂ„r ju att kolla i efterhand.

Men jag bortser frĂ„n »HowlinÂŽ at the Moon« och Ă€gnar mig Ă„t att lyssna pĂ„ denne, med det svenskklingande efternamnet, kanadensares aktuella produktion.

Jag blev nyfiken vid en livespelning pÄ restaurang Smak i Malmös konsthall. HÀr briljerade Westerlund med en rad melodiösa, rockiga och rÄbarkade lÄtar. Det lÀt förbluffande bra, det lÀt som om bandet bakom honom spelade playback och Evan sjÀlv visade verkligen upp den rÀtta kÀnslan för den hÀr musiken. Detta kunde inte göras bÀttre pÄ andra sidan det stora havet, det hÀr gav oss i publiken allt vad vi kunde begÀra.

SÄ jag förstod att nya plattan mÄste vara bÀttre Àn bra.

Och visst, det Àr en sÄdan dÀr platta som man gillar frÄn första lÄten. Och man blir inte besviken sÄ lÀnge plattan pÄgÄr.

HÀr finns ett antal catchy lÄtar med titlar som talar ett tydligt sprÄk och berÀttar vad det handlar om. Det Àr lÄtar som tillsammans skulle kunna vara ett soundtrack till en modern westernrulle. Och Evan sjunger med en lÀcker energi som om tar vara pÄ varje strof i texterna.

I bandet bakom honom ges utrymme för en trÄnande fiddle eller en duettröst frÄn Amy Courts precis nÀr det behövs. James Mitchells elgitarr tar för sig med svepande melodiösa akvareller som ger musiken de rÀtta fÀrgerna och i resten av det stora bandet finns förmÄgan att lyfta fram Evan Westerlund som en lÄtskrivare i en klass lÄngt över vad som Àr normalt i vÄra trakter. Och det Àr faktiskt lÄtarnas kvalitet som lyfter hela plattan. Jag har hört hur hans musik lÄter med en mycket mindre och svenskare laguppstÀllning Àn den hÀr och lÄtarna har den kraft som kan göra Evan till ett namn bland de stora inom modern country.


/Rune HĂ€ger


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.