Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Ale Möller Band
Bodjal
(Amigo)

Förra veckan fick Ale Möller Band Manifest-priset i kategorin »Folk/VÀrldsmusik« och denna vecka en Grammis i samma kategori. DÀrför bjuder vi pÄ denna recension som tidigare publicerats i Hifi & Musik

LÄt mej först berÀtta en historia.

Följande hÀnde för nÄgra Är sen. Jag hade jag stannat bilen och gick ur för att vÀnta pÄ fÀrjan till, av alla platser, Rindö utanför Waxholm. (Om ni absolut vill veta varför jag var dÀr sÄ skulle jag göra ett radioprogram om det svenska 60-talspopbandet The Friends och en av de före detta medlemmarna bor pÄ en grannö till Rindö.)

DÀr stod en annan bil ocksÄ med nÄgra andra som vÀntade pÄ fÀrjan. Tittade inte sÄ noga pÄ dem, sÄg faktiskt inte vilka de var förrÀn en av dem hÀlsade pÄ mej. DÄ tittade jag upp och upptÀckte att det var ju Ale Möller, bosatt pÄ Rindö, och Lena Willemark (Sveriges vackraste och farligaste vittra.)

Ale pekade pÄ mej och sa till Lena:
– Han dĂ€r var min första kapellmĂ€stare.

Liiiite pinsamt – fast rĂ€tt kul ocksĂ„. Och om ni nu vill veta tid och plats sĂ„ var det i början av 70-talet pĂ„ en av de första folkfesterna i Malmö. Bandets namn, om jag ska avslöja det ocksĂ„, var lika sprĂ€ckligt som musiken vi spelade, nĂ€mligen LĂ„t 3:e örat lyssna in & 3:e benet stampa takten.

Inte ett ögonblick tror jag att »mitt« band hade nĂ„gon större betydelse för Ale Möllers utveckling som musiker. Och inte kunde i alla fall jag ana, Ă€ven om han redan dĂ„ var en sĂ„ bra musiker att jag undrade vad han gjorde i mitt sĂ€llskap, att han skulle utvecklas till den vĂ€rldsmusiker – i ordets alla betydelser – han Ă€r idag. DĂ€remot Ă€r jag helt övertygad om (vilket han förresten sjĂ€lv har sagt i en intervju) att den musikaliska nyfikenhet och öppenhet som fanns i 70-talets progressiva svenska musikrörelse ligger som grundstenar för Ale Möllers musikaliska utveckling.

Imponerande Ă€r bara förnamnet nĂ€r man gĂ„r igenom hans diskografi. Sen 1977 har Ale Möller – som huvud- eller biperson – medverkat pĂ„ cirka 150 skivor! Genom diskografin kan man följa hans musikaliska utveckling frĂ„n (nĂ€stan) allra första början.

TyvĂ€rr verkar det inte finnas nĂ„gra inspelningar eller Ă„tminstone inga skivutgivningar med JazzĂ„dĂ© – dĂ€r Ale spelade tradjazz pĂ„ trumpet – utan nĂ„gra av sina första skivinspelningar gjorde han med Mikael Wiehe & KabarĂ©orkestern. Sen fortsatte han att spela svensk/skĂ„nsk folkmusik i Birfilarna och Filarfolket och grekisk bouzoukimusik med svensk-grekiska gruppen Neo Minore. DĂ€rpĂ„ följde ett par soloalbum: pĂ„ den ena titulerar han sej »bouzoukispelman« och pĂ„ den andra spelar Ale Möllers »lyckliga enmansorkester«.

Med grupperna Nordan, Frifot och Enteli har han spelat medeltida musik, svensk folkmusik och blandat in lite jazz ocksĂ„. Mer vĂ€rldsmusikaliska blandningar blev det med saxofonisten Jonas Knutsson och Stockholm Folk Big Band – ett vĂ€rldsmusikaliskt storband som bildades i samband med att Stockholm utsĂ„gs till Europas kulturhuvudstad. För att göra nĂ„gra fĂ„ och korta stopp i Ales Möllers diskografi.

Som medlem i den ovannĂ€mnda folkmusiktrion Frifot dubbelprisades han nyligen för att ha gjort fjolĂ„rets bĂ€sta svenska folkmusikskiva, albumet »Sluring”. Men Ale Möllers musikaliska huvudspĂ„r har de senaste Ă„ren varit ett slags vĂ€rldsmusiklaboratorier med musiker och sĂ„ngare frĂ„n olika – ja, vitt skilda – kulturer, lĂ€nder och vĂ€rldsdelar. Ett exempel pĂ„ det Ă€r det likasĂ„ ovannĂ€mnda vĂ€rldsmusikstorbandet Stockholm Folk Big Band.

Ur dessa vÀrldsmusikaliska samspel skapades Ale Möller Band med Maria Stellas, svensk-grekisk sÄngerska, Mamadou Sene, sÄngare frÄn Senegal, Magnus Stinnerbom, vÀrmlÀndsk fiolspelman, Sebastian Dubé, basist frÄn Kanada, Rafael Sida Huizar, slagverkare frÄn Mexiko, och han sjÀlv, mÄnginstrumentalist frÄn i tur och ordning SkÄne, Dalarna och Rindö, som medlemmar.

Om nĂ„gon musiker – i hela vĂ€rlden – personifierar begreppet vĂ€rldsmusik sĂ„ mĂ„ste det vara Ale Möller. Likadant med musiken som med hans musikinstrument: den / det finns inte men finns Ă€ndĂ„.

Ale Möller kan ocksĂ„ spela dragspel, flöjter, luta och allt han fĂ„r i hĂ€nderna men hans huvudinstrument Ă€r en specialbyggd mandola – utvecklad frĂ„n en grekisk bouzouki, som han tidigare spelade, och bland annat försedd med en extra bordunstrĂ€ng för att passa Möllers spelsĂ€tt och all den musik han numera spelar. (SlĂ„ upp ordet »mandola« – eller »mandora« – i ett musiklexikon och kolla vad det var för instrumenten innan Ale Möller la beslag pĂ„ det för att spela svensk och annan folkmusik.)

Albumet »Bodjal« tar med lyssnaren pÄ en musikalisk resa jorden runt (nÀstan).

SjÀlv har Ale Möller gjort ett par svenska folklÄtar. Till exempel Styggen, som han komponerade för Magnus Stinnerbom och namngav efter Stinnerboms speciella spelstil pÄ fiol. Stygg, rÄ och tuff!

HĂ€r finns Ă€ven flera gĂ€stmusiker: svenskarna Mats Öberg, klaviaturer, och Jonas Knutsson, som den hĂ€r gĂ„ngen spelar barytonsax, Shipra Nandy, sĂ„ngerska frĂ„n Indien, och Kurash Sultan, traditionell lutist och sĂ„ngare frĂ„n Uigiristan. Den sistnĂ€mnde medverkar i en egen sĂ„ng, »Atlan Dok«, som han skrev under sin tid i ett kinesiskt fĂ€ngelse.

TitelspÄret, »Bodjal«, Àr en nomadsÄng och ur-blues (numera har ju musikforskarna/etnologerna insett att bluesens rötter faktiskt Äterfinns i Afrika) frÄn Senegal. Att just den lÄten fÄtt ge namn Ät hela albumet kan förstÄs inte vara en tillfÀllighet.

Det hÀr Àr musik pÄ resa och/eller flykt: nomadisk musik. Inte rotlös men förÀnderlig musik, pÄ vÀg frÄn en plats till en ny, frÄn ett sammanhang till ett annat.

Som nÀr en tango, en grekisk sÄng och en svensk fiollÄt möts och samsas i samma spÄr, »Tango Greco/Vrisi«. Eller nÀr Shipra Nandy sjunger indiskt eller snarare bengaliskt tillsammans med Maria Stellas, som sjunger grekiskt, »Dado Bidaii/Livadhia«. DÄ blir musiken lika nomadisk och förÀnderlig som tiden vi lever i.

SÀg, kan man redan i mitten av mars/april utnÀmna 2004 Ärs bÀsta svenska skiva i kategorin folk- och vÀrldsmusik? Svar: Javisst! Det Àr den hÀr.

Dessutom kan Ale Möller Band tas som ett praktiskt exempel pĂ„ hur – i betydelsen bra! – integration fungerar om alla delar med sej av sina erfarenheter och Ă€r öppna för nya intryck, om integration fĂ„r betyda just integration och inte blandas ihop (och bort) med assimilering. Samtliga som medverkar pĂ„ albumet, bĂ„de medlemmarna i Ale Möller Band och de inbjudna gĂ€sterna, spelar och sjunger ocksĂ„ pĂ„ högsta nivĂ„. De Ă€r virtuoser – allihop!

/Bengt Eriksson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.