Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
DiFranco, Ani
Knuckle Down
(Righteous Babe)

För mig har alltid Ani Di Franco fungerat bÀttre i teorin Àn i praktiken. Det har varit svÄrt att inte sympatisera med hennes glödande engagemang, hennes kompromisslösa entreprenörsanda och obÀndiga vilja att förÀndra och bryta regler för hur branschen ska fungera, men nÀr det kommit till sjÀlva kÀrnan, musiken, har jag pÄ nÄt sÀtt alltid kÀnt mig mÀrkligt utanför.

Kanske har det berott pÄ texterna, som jag sÀllan eller aldrig förstÄtt, men antagligen har det mer handlat om att den blandning av lite prÀktig duktighet och konturlöst lÄtskrivande jag hört inte tilltalat mig fullt ut. Detta trots att hennes folkliga punk egentligen legat helt inom ramen för det jag verkligen brukar uppskatta.

Men nu verkar det som om Ani Di Franco tagit med sig lÀrdomarna frÄn förra albumet, den avskalade »Educated Guess«, och insett fördelen med att inte gÄ för fullt hela tiden, att ibland ta sig tid att varva ner och variera sitt uttryck. Det vinner bÄde hon och »Knuckle Down pÄ. Dessutom inbillar jag mig att att om man för första gÄngen i en över femton Är lÄng karriÀr lÀmnar över producentrollen till en utomstÄende har en vilja att förÀndra, eller utveckla formeln nÄgot.

Och Joe Henrys gör, precis som vanligt, ett gott jobb. Han förstÄr Di Francos rastlöshet, hennes passion och drivkraft, samtidigt som han hÄller henne i stramare tyglar Àn vad hon sjÀlv brukar mÀkta med. Det betyder i klarsprÄk att »Knuckle Down« kÀnns inbjudande, nÀstan lÀttillgÀnglig, men att Henry inte pÄ nÄgot sÀtt tar ifrÄn Buffalo-tösen hennes personlighet eller tullar pÄ in your face-attityden som Àr hennes frÀmsta attribut.

Ms Di Franco har onekligen mjuknat nÄgot med Ären, dock kanske mer till stil Àn attityd, men faktum Àr att det pÄ »Knuckle Down« finns ett par av hennes vackraste stunder; »Studying Stones«, den suggestiva »Parameters« med oerhört snygga talade partier och, framför allt »Callous«. Vid sÄdana tillfÀllen förstÄr t.o.m en manlig, trettionÄnting rockskribent vad det handlar om. För lÄtarna kÀnns tydligare och rakare, Àven nÀr Ani kör igÄng sina patenterade akustiska gitarrkrevader och flummar ut i nÄgot som lÄter som nÄgot Red Hot Chili Peppers eller Dave Matthews Band gömt djupt ner i byrÄlÄdorna.

FortsÀtter hon i den hÀr stilen, och vÄgar lÄta slÀppa lite mer av kontrollen till folk hon litar pÄ, som Joe Henry, kan Ani Di Franco bli mer Àn en punkig folkie. Hon kanske till pÄ köpet kan bli folklig.

/Ola Karlsson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.