Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Erelli, Mark
Delivered
(Signature Sound/Playground)

Livet bestĂ„r av paradoxer. Mark Erelli har kallats “the hardest working man in folk business” och vi vet ju alla att det (i bĂ€sta fall) Ă€r sĂ„ man nĂ„r resultat. Genom att jobba. HĂ„rt. Och ge allt för sin konst.

Han har gjort det i tio Är och över sex album nu och jag har missat allihop. Trots att han rör sig inom en genre (americana) jag Àr ganska vÀl bevandrad i och har hyfsad koll pÄ. Det sÀger nÄgot om skivbranschen. Eller möjligtvis mig.

”Delivered” Ă€r ett album som omedelbart fĂ„r mig att inse att jag missat nĂ„got.

Redan inledande ”Hope Dies Last” tar ett skamgrepp pĂ„ mina nollstĂ€llda förvĂ€ntningar. Den lĂ„ter faktiskt som nĂ„got Rodney Crowell kunde haft med pĂ„ sin mĂ€sterliga ”The Houston Kid”. En försiktig orgel pumpar dramatisk stĂ€mning i bakgrunden över vilken Erelli lĂ€gger en ömsint fingerplockande akustisk gitarr. Det Ă€r innerligt och rörande vackert. Precis som i det Ryan Adams-beslĂ€ktade titelspĂ„ret.

Men ”Delivered” Ă€r inte ett album som smeker medhĂ„rs. Oftare möter vi kĂ€rv friktion i form av hĂ„rdhudad folkrock med sĂ„vĂ€l ironi som insiktsfull bitterhet ingarvad i huden. Är man bekant med den inte allt för vĂ€lkammade falangen av countryfierade singer/songwriters ※ Guy Clark, Steve Earle, Chris Knight, ovan nĂ€mnde Crowell ‫ sĂ„ vet man ungefĂ€r vad man fĂ„r av Mark Erelli.

”Delivered” bjuder sĂ„ledes inte pĂ„ nĂ„gra revolutionerande upptĂ€ckter. Jag har, för att anvĂ€nda en tröttsam och gnĂ€llig klyscha, hört det förut. Men det spelar ingen roll, för jag Ă„terkommer stĂ€ndigt till den Ă€ndĂ„. Och det Ă€r vĂ€l egentligen den bĂ€sta kritik en skiva kan fĂ„?

/Johan Kronquist


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.